Ce înseamnă crucea albastră în calendarul creștin ortodox. Ce semnificație are, de fapt

Explicațiile semnelor din calendarul creștin ortodox
Ce înseamnă crucea albastră în calendarul creștin ortodox. Ce semnificație are, de fapt

Ce înseamnă crucea albastră în calendarul creștin ortodox. Cu siguranță oamenii au observat că acum, în calendarul creștin ortodox, apar sărbători marcate cu o cruce albastră, pe lângă cele cu cruce neagră sau roșie. Vezi mai jos explicația tuturor semnelor care apar în calendar.

Ce înseamnă crucea albastră în calendarul creștin ortodox. Explicația semnelor

  • Cruce roșie, marcată de două paranteze de aceeași culoare – praznicele mari, la care se face priveghere mare, închinate: Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu si Înălțării Sfintei Cruci
  • Cruce roșie, marcată doar cu o paranteză în partea dreaptă – sărbători ale sfinților, la care se face priveghere (zile nelucrătoare)
  • Cruce neagră, marcată cu o paranteză neagră în partea dreaptă – sărbători ale sfinților, care au doxologie mare (zile lucrătoare)
  • Cruce neagră – sărbători ale sfinților, la care nu se face priveghere, ci se cântă numai polieleu (zile lucrătoare)
  • Cruce albastră – sărbători ale sfinților romani sau ale căror moaște se găsesc in România

Alte semne din calendarul creștin ortodox:

  • forma unui pește – zilele de post în care se face dezlegare la pește
  • ceas – 29 martie (2015), trecerea la ora oficială de vară (ora 3 devine ora 4)
  • ceas – 25 octombrie (2015), trecerea la ora oficială de iarnă (ora 4 devine ora 3)
  • cerc negru plin – lună nouă
  • cerc negru gol – lună plină
  • semilună – primul pătrar
  • semilună – ultimul pătrar

12 iulie, sărbătoare cu cruce albastră trecută în calendarul creștin ortodox. Ce Sfinți sunt prăznuiți

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie. Tot astăzi are loc Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos. Aceasta este una dintre icoanele făcătoare de minuni păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos.

Tot pe 12 iulie este și Sfânta Veronica. Potrivit religiei, aceasta a fost femeia care i-a oferit Mântuitorului, aflat în drumul spre muntele Golgota, o năframă pentru a-și șterge fața scăldată în sudoare. Numele Veronica este compus dintr-un nume de origine latina „Vera”, care înseamnă „adevărat” și altul de origina greacă „Eikon”, care înseamnă „icoană” sau „chip”. Prin alăturarea celor două nume se obține “Adevărata Icoană” sau “Adevăratul Chip”.

Rugăciune către Sfânta Veronica

Creștinii ortodocși rostesc astăzi rugăciunea către Sfânta Veronica. Conform religiei, este sfânta care te ajută să devii fericit. Sfânta Veronica a fost tămăduită de Mântuitorul Iisus Hristos de o boală femeiască, după 12 ani de suferință.

Se spune că, în semn de mulțumire și slavă adusă lui Dumnezeu și în semn de aducere aminte de binefacerea primită, Sfânta Veronica ar fi turnat o statuie de bronz ce-L reprezenta pe Mântuitorul Iisus Hristos, ținând mâna unei femei îngenunchiate înaintea lui. Statuia sfântă ar fi fost așezată în fața casei ei, iar la baza ei, în pământ, ar fi o plantă care oferea tămăduire de orice boală.

„Folositoare caldă câștigându-te pe tine, ne rugăm ție, noi, nevrednicii, și ca ceea ce ai arătat chipul lui Iisus Hristos, dăruiește-ne să-L vedem și noi, în viață cea veșnică, ca să te cinstim și să-ți cântăm: Bucura-te, Veronica, mironosiță lui Hristos!

O, preamilostivă Sfântă Veronica, care te-ai învrednicit de minunea cea nespusă a primirii Sfintei Mahrame, primește acum și această rugăciune ce-ți aducem ție și aprinde intru noi flacăra iubirii de Dumnezeu, Mântuitorul nostru, că împreună cu tine să ne învrednicim a cânta în Împărăția lui Dumnezeu: Aliluia!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *