Anul acesta, Paștele ortodox are loc pe data de 5 mai și reprezintă momentul când Iisus Hristos a înviat. Astfel, în această noapte, credincioșii vor merge la biserică pentru a participa la slujba de Înviere, dar și pentru a lua Lumina Sfântă. Milioane de oameni vor ieşi din case în jurul orei 23:45, mai ales dacă nu plouă. Însă, ce înseamnă dacă, totuși, cad precipitații în noaptea de Înviere? Iată ce spune tradiţia!
Paștele este o sărbătoare extrem de importantă pentru toți credincioșii, deoarece semnifică învierea Domnului Iisus Hristos. Este un moment de bucurie și de speranță pentru toți oamenii.
Însă, unii dintre ei se tem ca nu cumva să plouă în noaptea de Înviere. Potrivit unei credințe, ploaia în noaptea de Înviere este un semn de plâns al cerurilor pentru suferința și trecerea în neființă a Fiului lui Dumnezeu.
Totuși, există şi o credinţă potrivit căreia ploaia este un semn bun. Potrivit acesteia, precipitațiile reprezintă un semn de fertilitate. De asemenea, ele pot asigura recolte bogate și pot aduce noroc și prosperitate în viața oamenilor.
Însă, sunt multe tradiții și obiceiuri de Paște. Se mai spune că persoanele care au luat Lumina Sfântă trebuie să păstreze această lumânare aprinsă și după slujbă.
De asemenea, ele o pot aprinde în timpul anului, atunci când trec prin momente dificile. Totodată, mielul pe care-l mâncăm de Paște este un simbol al Mântuitorului.
O altă tradiție de Paște este cea legată de iepuraș. Acesta aduce ouă și cadouri micuților în noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos. Potrivit legendei, acest animal drăgălaș aduce un coș mare, plin de ouă colorate și dulciuri.
Citește și Când vine Iepurașul de Paște 2024. Ce aduce și cum a luat naștere tradiția!
În prima zi de Paște, credincioșii pot rosti această rugăciune de mai jos către Mântuitorul Iisus Hristos. Se spune că ea ajută la iertarea păcatelor.
”Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.
Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Amin!”