Cu toții am auzit de termenul ”etc.” și știm că se folosește după o enumerare. În realitate, însă, puțini români știu ce înseamnă, mai exact, acest termen destul de popular la noi în țară și nu numai. Iată când este, de fapt, indicat să se utilizeze!
”Etc.” este, de fapt, un acronim folosit pentru a prescurta ”et cetera”, o expresie din limba engleză. Acest termen este definit și în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.
Conform acestuia, ”etc.” este prescurtarea de la ”et cetera”, o locuțiune adverbială ce indică faptul că o enumerare poate fi continuată. Înseamnă ”Şi alţii, şi altele, şi ceilalţi, şi aşa mai departe”. Termenul își are originile în limba latină, ”et caetera”.
În ceea ce privește punctuația, există o diferență majoră între limba română și limbile occidentale. “Et”, spre exemplu, se traduce “și,” care reprezintă o conjuncție coordonatoare copulativă, iar utilizarea virgulei înaintea sa este, e fapt, o abatere de la normelor literare, asta pentru că prescurtarea nu este considerată o unitate de enumerare.
Aceasta este o greșeală foarte des întâlnită în rândul românilor. Însă, în limba engleză și în limba franceză, virgula se pune întotdeauna înainte de “etc.” sau “et cetera.”
Exemplu: Am fost la piață și am cumpărat mai multe fructe: mere, pere, portocale, banane etc..
Citește și Ce înseamnă, de fapt, expresia “A da sfoară în țară”. Detaliul pe care mulți români nu-l știu!
Acronimele sunt combinații de litere folosite pentru a reprezenta o expresie sau un termen mai lung. În lumea modernă, acronimele sunt o parte integrantă a comunicării noastre de zi cu zi.
Una dintre funcțiile principale ale acronimelor este de a simplifica limbajul și de a face comunicarea mai eficientă. O altă funcție cheie a acronimelor este standardizarea termenilor.
Într-o lume globalizată, în care limbile și dialectele variază foarte mult, acronimele pot fi o modalitate eficientă de a unifica și de a stabili o limbă comună pe care toată lumea o poate înțelege.
În plus, în unele cazuri, acronimele pot avea valoare simbolică și emoțională. De exemplu, acronimul unei organizații poate reprezenta valorile sale de bază, importanța și rolul său în societate.
Pe scurt, acronimele sunt un instrument valoros în limba și comunicarea noastră. Ele ne permit să simplificăm limbajul și să eficientizăm comunicarea, să stabilim o terminologie standardizată și, în unele cazuri, să reprezentăm valori emoționale și simbolice.
Citește și Ce înseamnă, de fapt, expresia “A face cu ou și cu oțet”. Milioane de români nu știu sensul corect!