Semnificația cuvântului „fortuit” a stârnit numeroase controverse și asta pentru că sunt mulți cei care îl folosesc greșit. Fortuit nu înseamnă forțat, așa cum cred unii. Astfel că, o să vă prezentăm mai jos care este explicația, dar și care sunt cuvintele pe care românii le folosesc greșit cel mai des. Iată ce înseamnă fortuit, potrivit Dex.ro.
Foarte mulți oameni folosesc acest termen cu sensul de „forțat”, însă în realitate „fortuit” se referă la ceva „venit pe neașteptate, neprevăzut, întâmplător, inopinat”.
Citește și: Ce înseamnă 666 în numerologie. Codul secret din spatele acestui număr
Conform DEX.RO, „fortuit” înseamnă „venit pe neașteptate; neprevăzut, inopinat; întâmplător”, în timp ce „forțat” înseamnă, evident, „făcut sau impus cu forța, silit, constrâns”.
Citește și: Cum se scrie corect agheasmă-aghiasmă sau agheazmă
În concluzie, îl vom folosi pe „forțat” când ne referim la un lucru făcut cu forța și pe „fortuit”, atunci când vorbim despre un lucru neprevăzut:
„Era forțat să accepte compromisul”
Citește și: Greșeala majoră pe care o fac femeile atunci când discută online cu un bărbat
„Marile descoperiri au fost făcute fortuit”
Sinonime pentru fortuit: incidental, inopinat, nea;teptat, accidental, neprevăzut, întâmplător
Caz fortuit= eveniment independent de culpa debitorului, care îl împiedică să-și execute o obligație.
În franceză- fortuit
limba latină- fortuitus
Se întâmplă des ca unele cuvinte, în special neologismele, să fie pronunțate greșit, din ignoranța vorbitorului sau din obișnuință. Iată mai jos câteva exemple:
Hilar- forma corectă a cuvântului este “ilar” atunci când este folosit cu sensul de “amuzant”, “hazliu”. Cuvântul “hilar” are mai multe sensuri, unul dintre acestea este specific anatomiei şi se referă la “hil”, “porţiunea de la suprafaţa unui organ pe unde pătrund vasele sangvine şi nervii” -DEX 2009..
Renumerat”– forma corectă a cuvântului este “remunerate”. Asta înseamnă a plăti
Dragele mele– formularea corectă este “dragile mele”
Așează- Forma corectă a verbului “a aşeza” la indicativ prezent, persoana a III –a, singular, este “aşază”, nu “aşează”
Servici- Acest cuvânt nu există în DEX, forma corectă este “serviciu”.
Țigare. Potrivit DEX, corect este “ţigară”, nu “ţigare”.
Mi-ar place- forma corectă este “mi-ar plăcea”. Modul conditional- optatitiv se formează din terminaţiile aş, ai, ar, am, aţi, plus infinitivul verbului (a plăcea).
Inopinant- forma corectă a cuvântului este inopinat şi înseamnă, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), “neprevăzut”, “neaşteptat”
Bleumaren- forma corectă a cuvântului este “bleumarin”. Termenul a fost împrumutat din limba franceză
Flebeţe”este forma greşită a cuvântului “febleţe” (înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană, o activitate -DEX 1998).
Vroiam- Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfoologic (DOOM), cele două verbe din limba română care exprimă voinţa sunt “a vrea” şi “a voi”, nu “a vroi”, deci formele corecte sunt “vream” şi “voiam”.
Bacnotă- Corect este “bancnotă”, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită
Repercursiune- corect este “repercusiune”.
Monstra–forma corectă a cuvântului este “mostră”, dar foarte multi vorbitori de limba română obişniesc să folosească forma greşită.