Sărbătorea Floriilor marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Cu o zi înainte de Săptămâna Patimilor, Mântuitorul a fost întâmpinat cu ramuri de finic de către credincioși, dar și cu un termen a cărui însemnătate este mai puțin cunoscută în ziua de azi, „Osana”. Bucuria lor a fost astfel marcată prin acest cuvânt. De unde provine și ce înseamnă Osana, puteți afla în materialul care urmează!
Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători din an. Floriile marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim, cu o săptămână înainte de patimi și de Paște. Biblia relatează acest eveniment și prezintă felul în care a fost întâmpinat Domnul, fiind primit cu ramuri de finic, dar și cu un entuziasm imens din partea credincioșilor.
„Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!”, apare menționat în Evanghelia lui Matei, 21, 9.
Potrivit evangheliilor creștine, în timpul intrării triumfale, evreii l-au primit pe Iisus cu ramuri verzi și cu hainele lor aruncate în calea Sa, strigând „Osana Fiului lui David!” și „Binecuvântat să fie cel ce vine în numele Domnului!”. Aceasta a fost o manifestare a recunoașterii lui Iisus ca fiind Mesia și Regele promis.
În tradiția creștină, Duminica Floriilor este sărbătorită ca ziua în care Iisus a intrat în mod triumfal în Ierusalim și este considerată un moment de bucurie și speranță pentru creștini.
Mulți creștini participă la slujbe speciale în această zi, unde se binecuvântează ramuri de salcie și se recită evanghelia care relatează Intrarea triumfală. Aceasta marchează începutul Săptămânii Patimilor, care conduce la sărbătoarea Paștelui, Învierea lui Iisus Hristos.
Citește și Ce cadouri se fac de Florii. Idei deosebite pentru a-i surprinde plăcut pe sărbătoriții zilei
Osana provine de la forma grecească a exclamaţiei populare „hosa’” (mântuie, ajută), urmat de articolul de implorare „na’”, tradus prin „te rugăm” sau „te implorăm”, explică doxologia.ro.
Așadar termenul este o exclamație de laudă și rugăciune către Dumnezeu, folosită pentru a exprima recunoștința și venerația. Când Iisus a intrat în Ierusalim în Duminica Floriilor, oamenii au strigat „Osana”, recunoscându-L pe El ca pe Mântuitor și rugându-L să îi salveze.
Aceasta a fost o expresie a bucuriei și a așteptărilor credincioșilor, fiind considerată un omagiu adus lui Iisus ca Rege și Mântuitor.
Despre acest termen, Sfântul Grigorie Palama spunea că este „un imn adresat Domnului care înseamnă mântuiește, iar întru cei de sus arată că Hristos nu este slăvit numai pe pământ, ci și de către îngerii din cer”.
Citește și Mesaje și felicitări de Florii 2024. Sms-uri și urări pentru cei care își sărbătoresc onomastica