Având o compoziție chimică complexă, ouăle conțin aproape toate vitaminele esențiale, proteinele și mineralele de care are corpul uman. Desigur, este recomandat să consumăm ouă de curte, însă cel mai adesea le cumpărăm din comerț.
Caracteristicile și clasificarea ouălor
Prima alegere a ouălor, pentru multe persoane, va fi ghidată de preț, dar aceste ouă nu sunt de calitate. De ce? Pentru că aceste ouă provin de la găini crescute în baterii, hrănite cu hormoni de creștere și concentrate pline de substanțe chimice și antibiotice. Pentru a ști ce categorie sunt și ce reprezintă inscripțiile de pe coaja ouălor, în articolul de mai jos vă vom ajuta să înțelegeți aceste coduri.
Există două categorii de ouă:
- categoria A corespunde ouălor proaspete, destinate consumatorilor. Atenție, nu sunt spălate, nici curățate, înainte sau după clasificare;
- categoria B corespunde ouălor care nu au caracteristicile ouălor din categoria A. Sunt livrate exclusiv industriei alimentare și nealimentare.
Ouăle sunt clasificate în următoarele categorii de greutate:
- XL : pentru ouă foarte mari, cu o greutate de 73 g sau mai mult;
- L : pentru ouăle mari, cu o greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;
- M : pentru ouăle medii, cu o greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;
- S : pentru ouă mici, cu o greutate mai mică de 53 g.
Călătoria cu avionul poate fi o experiență stresantă, în special din cauza aglomerației, a cozilor lungi și a procedurilor de securitate. Aeroporturile sunt locuri unde…
Pietrele prețioase și semiprețioase nu sunt doar accesorii elegante. Ele au fost considerate, de-a lungul istoriei, purtătoare de puteri misterioase și energii vindecătoare. De la…
Vezi și Motivul pentru care ouăle nu trebuie spălate. La ce temperatură se păstrează, de fapt. Greșeala care le scurtează valabilitatea
Prima cifră de pe ștampilă reflectă condițiile de creștere și de hrănire a păsărilor
- Creștere ecologică (cod 0): găinile sunt hrănite cu hrană ecologică. Au acces la trasee în aer liber unde au vegetație.
- Spațiu liber (cod 1): găinile au acces în timpul zilei, la cel puțin patru metri pătrați în spațiu liber, dintre care o parte ar trebui să fie acoperiți cu verdeață.
- Creșterea la sol (cod 2): indica faptul ca găinile sunt crescute liber in interiorul unei hale, la sol.
- Creșterea în baterii (cod 3): acest cod indică faptul că găinile au fost crescute în cuști, fără acces la lumină naturală. Aceste găini trăiesc în condiții de stres, fără spațiu de mișcare, în cuști suprapuse, de mici dimensiuni. Hrana este compusă din antibiotice și furaje modificate genetic.
Codul de pe ouă indică locul de proveniență și data de valabilitate a acestora
După prima cifră care indică calitatea ouălor, urmează o serie de cifre și litere, care se interpretează după următorul exemplu:
- inscripția 2ROBN075 se ”citește” astfel:
- 2- cod 2, găini crescute la sol
- RO- România- țara de origine
- BN- județul Bistrița Năsăud, dacă era Galați, GL, etc.
- 075- codul producătorului din județul respectiv.
Sub această inscripție, de obicei este trecut data de valabilitate a oului.
Vezi și Singura diferență dintre ouăle albe și cele maro. Detaliul pe care puține gospodine îl știu
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!