Ce înseamnă programul Școală după școală și cât costă în 2022. Tot ce trebuie să știe părinții

Ce înseamnă programul școală după școală și cât costă. Programul „Școala după școală” (ȘDȘ) este un program complementar programului școlar obligatoriu
Ce înseamnă programul Școală după școală și cât costă în 2022. Tot ce trebuie să știe părinții

Ce înseamnă programul Școală după școală și cât costă, în cazul în care vreți să apelați la acest sistem, pentru copilul vostru. Programul SDS se poate desfăşura înainte sau după programul şcolar obligatoriu. Acest program se desfășoară la școli , în cazul în care deține resursee materiale și umane necesare organizării acestui program. Iată mai jos, tot ce trebuie să știți.

Ce înseamnă programul Școală după școală și ce presupune

Programul „Școala după școală” (ȘDȘ) este un program complementar programului școlar obligatoriu, care oferă oportunități de învățare formală și nonformală, pentru:

  • consolidarea competențelor
  • învățare remedială
  • accelerare a învățării prin activități educative
  • recreative și de timp liber

Acestea se adresează atât elevilor din învățământul primar, cât și elevilor din învățământul secundar.

Programul SDS se poate desfăşura înainte sau după programul şcolar obligatoriu la școlii. Asta, în situația în care deține resursele materiale și umane necesare organizării acestui program.

Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.

În învăţământul primar, programul SDS cuprinde:

activităţi cu sprijin specializat, cum ar fi supraveghere şi îndrumare în efectuarea temelor, recuperare pentru elevii cu dificultăţi cognitive, emoţionale.

De asemenea, tulburări de limbaj prin activităţi remediale, consiliere, logopedice, activităţi de încurajare a lecturii independente etc

  • ateliere/activităţi tematice
  • alte activităţi de tip recreativ.

Fiecare şcoală, în funcţie de grupul-ţintă, constituie module de pachete de activităţi, prin combinarea activităţilor menţionate mai sus.

„În învăţământul secundar, programul SDS cuprinde pachetul de activităţi pentru accelerarea învăţării şi performanţă. Aici vorbim de pregătirea pentru participarea la competiţii şi olimpiade şcolare, concursuri sportive, artistice, pe discipline.

Mai sunt festivaluri, expoziţii, realizarea de publicaţii şcolare, participarea la activităţi de cooperare europeană)

  • pachetul de activităţi de sprijin
  • pachetul de pregătire pentru viaţă.

Aici intră:

  • organizarea de activităţi de dezvoltare personală
  • activităţi care vizează dezvoltarea atitudinii active și implicarea elevului
  • stil de viaţă sănătos
  • educaţie pentru carieră etc.

Programul se poate organiza modular, pe unităţi de timp stabilite la nivelul unităţii de învăţământ în funcţie de grupul ţintă şi nevoile identificate, prin combinarea pachetelor de activităţi orientate spre dezvoltarea competenţelor transferabile.

Programul se derulează pe grupe de elevi (maximum 12 elevi), constituite după opţiunile şi nevoile identificate. Activităţile sunt proiectate, organizate şi susţinute de cadrele didactice din învăţământul primar şi secundar, consilieri, profesori de sprijin, bibliotecari, logopezi, laboranţi, pedagogi, antrenori, mediatori şcolari, voluntari din şcoală, din instituţii şi organizaţii partenere abilitate”, potrivit Ministerului Educației.

Școală după școală reîncepe în sectorul 6 al Capitalei.

„Ne gândim la cei mici, dar și la voi. Știm că nu aveți cu cine să-i lăsați după ce termină orele, astfel că am gândit un proiect gen after-school”, a anunțat recent Primăria Sectorului 6.

Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat demararea programului pentru anul școlar 2022 – 2023. Acesta se adresează elevilor din clasele primare și gimnaziale, înscriși la unitățile de învățământ de stat.

„Programul va asigura personal pentru minim 3 ore pe zi pentru activități de educație complementare activității didactice și pentru servirea mesei”, mai precizează sursa citată.

„La cererea părinților pentru minim 50% dintre elevii înscriși într-o grupă, unitățile școlare vor asigura activități educative și supravegherea elevilor până la ora 18.00”, a precizat Ciprian Ciucu.

Costul serviciilor aferente programului este accesibil și va fi suportat de către părinți. Este vorba despre maximum 250 de lei pe lună.

„Programul a fost întrerupt doi ani de zile din cauza pandemiei Covid-19. Este cea mai extinsă formă a programului Școală după școală de până acum, impactul bugetar fiind de aproximativ 33.344.500 lei, astfel:

  • 19.344.500 lei pentru asigurarea mesei zilnice
  • 14.000.000 lei pentru plata personalului implicat în cadrul activităţilor programului”, a explicat Ciprian Ciucu. Potrivit edilului, 5.500 de copii vor beneficia de acest program.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *