Cu siguranță există persoane care încă fac confuzie între salariu brut și net sau pur și simplu nu fac diferența între acestea. Aceste noțiuni trebuie să fie foarte bine cunoscute, mai ales când mergi la un interviu de angajare. Ambii termeni vor apărea pe fluturașul tău de salariu. Salariul brut apare de obicei în partea de sus a talonului de plată, în timp ce salariul net apare în partea de jos, de obicei după o listă cu deducerile salariale ale angajatului tău. Iată ce înseamnă salariu brut și salariu net și care este diferența dintre ele.
Diferența dintre salariu brut și salariu net și ce înseamnă acestea
Când vine vorba de ce înseamnă salariu brut și salariu net, aceștia reprezintă doi termeni importanți de înțeles.
Dar care este diferența între ele și ce înseamnă salariu brut și salariu net? Înainte de a te angaja, sau de a cere o mărire de salariu, asigură-te că stăpânești foarte bine acești doi termeni, pentru a vorbi aceeași limbă cu angajatorul.
Salariul brut este suma de bani pe care o primesc angajații înainte de a fi scoase orice impozite și deduceri, suma care apare înregistrată în fiecare lună pe cartea de muncă. Salariul net este suma de bani pe care angajații o iau acasă, pe care o au efectiv în mână, după ce au fost scoase toate deducerile. Aceștia sunt banii pe care îi primesc în ziua de salariu.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
Ce înseamnă salariu brut şi salariu net
Iată ce înseamnă salariu brut și salariu net, precum și care este diferența dintre ele. Salariu brut reprezintă totalul veniturilor încasate de salariat în urma prestării unei activități. Salariu net reprezintă suma de bani de care salariatul beneficiază în mod direct, care reprezintă diferența dintre salariul brut si cheltuielile cu:
asigurarea medicală
impozitul pe venit
asigurarea socială.
Reținerile salariale obligatorii
Iată care sunt reținerile salariale lunare obligatorii, către stat, precum și ce reprezintă acești termeni:
Impozitul pe venit – reprezintă o reținere de 10% din salariul brut
CASS – reprezintă contribuția de sănătate care are valoarea de 10%
CAS – este contribuția la pensie și are o cotă unică de 25%, sumă care este încasată direct de către stat. În funcție de vechime și suma depusă în anii de muncă vei încasa pensia
Contribuția asiguratorie de muncă – reprezintă ce îi revine angajatorului de plată pentru fiecare salariat. Această contribuție are valoarea de 2.25% din salariul care este trecut în contractul de muncă.
În total, în fiecare lună, un angajat datorează statului 40,2% din salariul brut, ceea ce înseamnă că acesta rămâne cu 59,8% din bani, sumă care reprezintă contravaloarea salariului net.
Care este diferența dintre salariul brut și salariul net
Iată cum a fluctuat contravaloarea salariului minim brut, începând cu anul 2015 și până în prezent, potrivit calculator-salariu.net:
în anul 2022, contravaloarea salariului minim brut este de 2550 lei, iar a celui net este de 1524 lei
în anul 2021, contravaloarea salariului minim brut a fost de 2300 lei, iar a celui net a fost de 1386lei
în anul 2020, contravaloarea salariului minim brut a fost de 2230 lei, iar a celui net a fost de 1347 lei
în anul 2019, contravaloarea salariului minim brut a fost de 2080 lei, iar a celui net a fost de 1263 lei
în anul 2018, contravaloarea salariului minim brut a fost de 1900 lei, iar a celui net a fost de 1162 lei
în anul 2017, contravaloarea salariului minim brut a fost de 1450 lei, iar a celui net a fost de 1065 lei
în anul 2016, contravaloarea salariului minim brut a fost de 1250 lei, iar a celui net a fost de 952 lei
în anul 2015, contravaloarea salariului minim brut a fost de 1050 lei, iar a celui net a fost de 776 lei.