Cuvântul salutar a fost interpretat greșit de foarte multe ori, la fel ca și în cazul cuvântului fortuit. Pe lângă aceste două cuvinte există multe altele pe care românii le folosesc greșit, despre care veți afla în textul de mai jos. Astfel că, vă prezentăm mai jos explicația clară a ce înseamnă salutar dar și care sunt celelalte variante de cuvinte sau expresii folosite eronat.
Iată cum este prezentat în Dex cuvântul salutar și care sunt semnificațiile.
„A făcut un gest salutar atunci când l-a ajutat pe bătrân să treacă strada.”
sau
„În situația grea în care se afla bolnavul, gestul medicului a fost salutar. ”
Citește și: Ce semnificație are numele Andreea/Andrei
În primul enunț, cuvântul „salutar” este folosit cu înţelesul de „(gest) care merită să fie salutat”, întrucât vorbitorul identifică în prima parte a acestuia un termen care îi este cunoscut și pe care îl utilizează frecvent – salut.
Citește și: Cum se scrie corect Isus sau Iisus.
Necunoașterea sensului corect al acestui neologism conduce la o greșeală, termenul salutar neavând nimic în comun, din punct de vedere semantic, cu „de salutat”. Acesta înseamnă „folositor sănătății, vieții; salvator” (DEX 2009), fiind corect folosit în cel de-al doilea enunț sau în structuri precum: „tratament salutar”, „acțiune salutară”, „remediu salutar” etc.
Arbitru – NU albitru. Distorsionarea predilectă pentru „arbitru” este „albitru”, un cuvânt foarte des folosit, mai ales când se comentează meciurile
Hilar- forma corectă a cuvântului este “ilar” atunci când este folosit cu sensul de “amuzant”, “hazliu”.
Va cade – forma corectă este “va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: ”responsabilitatea va cădea pe umerii lui”.
Șcenă – forma corectă a cuvântului este scenă și tot așa se și pronunță: cu S, nu cu Ș.
Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream
Citește și: Ce înseamnă 666 în numerologie
El însăși – forma corectă este: ”el însuși”.
Renumerat – forma corectă este remunerat.
Ofsaid. În ce priveşte cuvântul „ofsaid” (din englezescul „off-side”, în afara jocului), el are parte de mai multe variante – „opţai”, „opţaid” sau „hopţaid”.
Bacnotă- Corect este “bancnotă”
Monstră–forma corectă a cuvântului este “mostră”, dar foarte multi vorbitori de limba română o folosesc greșit
Repercursiune- forma corectă este “repercusiune”
Dragele mele – formularea corectă este “dragile mele”.
Mi-ar place–forma corectă este “mi-ar plăcea”.
Nu fii corupt- Forma corectă este “nu fi corupt”, căci imperativul negativ se formeaza cu infinitivul verbului a fi. Doar forma de conjunctiv negativ a verbului, persoana a II-a, singular, se scrie cu doi ii: “tu să nu fii “
Servici- Acest cuvânt nu există în DEX, forma corectă este “serviciu”.