În ultimii ani, sectorul imobiliar a cunoscut o creștere accelerată. Dezvoltatorii au construit de multe ori haotic, încălcând reguli esențiale. Pe lângă o calitate îndoielnică a imobilelor, de multe ori nici drumurile de acces către respectivele blocuri sau case nu au fost făcute după respectarea normelor în vigoare. Iată ce lățime trebuie să aibă drumul de acces dintre case, potrivit legii.
Există multe cazuri în care nu doar dezvoltatorii imobiliari încalcă legea, ci și administrațiile locale, prin eliberarea de autorizații de construire fără a ține cont de normativele în vigoare. Un caz concret este cel din comuna Holboca, județul Iași, acolo unde mai mulți proprietari au ajuns să se certe din cauza lățimii drumului de acces. Astfel de situații se întâlnesc însă peste tot.
Unul dintre proprietarii care locuiește în capătul unei străzi cu cale de acces închisă la unul dintre capete reclamă faptul că primăria a eliberat autorizațiile de construire pentru imobilele noi de pe stradă fără respectarea legii. Mai exact, strada în cauză are o lățime de maximum 4 metri dintr-un gard în altul, iar în plus lățimea este afectată și de stâlpii de electricitate aflați în afara curților, arată ziaruldeiasi.ro.
Din cauza faptului că strada este îngustă, mașinile mari, precum cele de intervenție sau salubritate, nu pot pătrunde. Inclusiv trecerea autoturismelor este dificilă, întrucât unele case nu au loc în curte pentru mașini, așa că proprietarii sunt nevoiți să le parcheze lângă gard.
Potrivit HG nr. 525/1996, care aprobă Regulamentul General de Urbanism, „pentru locuinţe unifamiliale cu acces şi lot propriu se vor asigura accese carosabile pentru locatari, acces carosabil pentru colectarea deşeurilor menajere şi pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor”.
Legea prevede și faptul că în interiorul zonelor parcelate, aleile (semi)carosabile cu o lungime de maximum 25 m vor avea o lăţime de minimum 3,5 m, iar pentru cele cu lungimi mai mari de 25 m vor fi prevăzute supralărgiri de depăşire şi suprafeţe pentru manevre de întoarcere.
Dacă parcelarea e pe două rânduri, „accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locală (fundături): cele cu o lungime de 30 m – o singură bandă de 3,5 m lăţime; cele cu o lungime de maximum 100 m – minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel puţin pe o latură şi supralărgiri pentru manevre de întoarcere la capăt”.
Reclamantul a făcut mai multe sesizări, inclusiv către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul de Stat în Construcţii. În unul dintre răspunsuri, ISU precizează că imobilele construite pe strada respectivă „nu se încadrează în prevederile HG nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu”.