Ce legume se plantează toamna în solar. Secretul grădinarilor pentru recolte bogate, rezistă bine la frig

Este momentul ideal pentru a planta răsadurile

Scris de: Daoud Andra

23 Sep. 2023

Ce legume se plantează toamna în solar. Secretul grădinarilor pentru recolte bogate, rezistă bine la frig

Toamna este anotimpul asociat cu recoltarea legumelor din grădină. Este însă și momentul potrivit pentru a planta altele, mai ales dacă aveți solar sau seră. Ce legume se plantează toamna în solar și de ce este ideal să le pui în pământ acum. Când te vei putea bucura de rodul lor.

Ce trebuie să faci înainte de a planta legume în solar

Legumele cultivate în propria grădină sunt cele mai gustoase și mai sănătoase, mai ales dacă nu folosești pesticide și îngrășăminte chimice. Toamna este anotimpul în care se recoltează ultimele legume și se pregătește grădina pentru următorul sezon. După ce ai cules toate legumele și ai smuls din pământ rădăcinile, pământul trebuie să fie arat pentru a fi bine afânat.

Un detaliu important este acela că nu ar trebui să plantezi aceleași legume în același loc și anul viitor, ci să le rotești. De exemplu, pe locurile unde ai avut roșii poți planta ardei sau vinete anul următor, unde a fost ceapa poți planta morcovi etc. Solarul și sera sunt ideale, pentru că oferă protecție plantelor, împotriva condițiilor meteo extreme.

Citește și: Ce să plantezi în octombrie în grădină. Legumele care cresc ușor toamna și dau roade bogate

Legume care se plantează toamna

Ce legume se plantează toamna în solar

Lunile de toamnă sunt ideale pentru a planta în solar legume de care să te bucuri în primăvară. Acum poți pune în pământ răsaduri pentru rădăcinoase sau verdețuri și nu va fi nevoie de o îngrijire ieșită din comun pentru a crește bine. Faptul că se dezvoltă în pământ, nu la suprafață, și că stau în solar le va feri de îngheț. Iată ce legume este ideal să plantezi toamna!

Ceapă verde și praz

În lunile octombrie și noiembrie este ideal să plantezi ceapă și praz, de care să te bucuri primăvara viitoare. Acestea au nevoie de un sol argilos pentru a rodi cum trebuie, dar și de umiditate. În cazul prazului, dacă vrei să fie cât mai lung, trebuie să îl plantezi mai adânc.

Citește și: Ce să pui în pământ lângă porumb. Aceste legume nu pot trăi una fără alta, combinația perfectă care dă roade bogate

Broccoli

O legumă din categoria cruciferelor, înrudită cu conopida, dar mai rezistentă la boli și paraziți. Este ideal să fie plantată în solar sau în seră, toamna sau primăvara, atunci când nu mai sunt temperaturi extreme care ar putea afecta răsadurile. Atunci când temperaturile scad, este ideal să acoperi plantele cu un material care să le protejeze de frig.

Salata verde

Aceasta necesită temperaturi scăzute pentru a se dezvolta, motiv pentru care este ideal să o plantezi toamna. Se dezvoltă bine în solar, iar la începutul primăverii poate fi deja recoltată. Salata verde timpurie, de solar, poate avea un gust amar, însă dacă este ținută la frigider 24 de ore înainte de a fi consumată, acesta dispare.

Citește și: Legume care se seamănă în august și septembrie. Lista secretă a experților de culturi care vor rodi peste iarnă

Ridichii

Salata verde se combină cel mai bine cu ridichiile, alte legume care pot fi plantate toamna. Sortimentele de ridichii care se cultivă toamna au nevoie de un sol aerat, care drenează bine apa, cu un conținut scăzut de azot, dar bogat în potasiu.

Spanac

O altă plantă verde, extrem de bună, care poate fi cultivată în sezonul rece. Spanacul rezistă bine la temperaturi scăzute și poate face față chiar și înghețului. Poate fi semănat la început de toamnă și recoltat primăvara următoare, nefiind deloc pretențios atunci când vine vorba despre îngrijire.

Citește și: De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa cu care stropești legumele din grădină. Trucul face senzație, efectele te vor surprinde total

Morcovi

Lunile octombrie și noiembrie sunt ideale pentru a planta morcovii. Semințele se pun în pământ la o adâncime mică, de circa 2 centimetri, astfel încât să încolțească ușor. Faptul că se dezvoltă în sol îi ferește de îngheț.

Țelină

O plantă foarte rezistentă la condițiile meteo, care poate tolera atât temperaturi negative, cât și unele caniculare. Nu are nevoie de un sol special sau de îngrijire specifică, însă dacă vrei să se dezvolte rapid, asigură-te că primește apă multă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *