Piftia este un preparat care se regăsește mai ales pe mesele de sărbători ale românilor, dar poate fi făcută în orice perioadă a anului. O piftie reușită are câteva secrete de care, dacă ții cont, vei obține un rezultat limpede și perfect închegat. Ce legume se pun la piftie și din cel fel de carne se face aceasta.
O piftie reușită trebuie să bifeze câteva criterii. Să fie limpede, bine închegată și să nu aibă foarte multă grăsime deasupra. Pentru ca piftia să se închege, nu este nevoie neapărat de gelatină, ci de carnea potrivită. Indiferent că faci piftie de porc sau de curcan, ai nevoie de carne cu multă grăsime, oase și piele.
Ceea ce face piftia să se închege este, de fapt, colagenul prezent în țesuturi. Din acest motiv, la piftia de porc, de exemplu, se folosesc picioare de porc, urechi sau carne de pe capul porcului. Combinația de grăsime cu șorici face ca piftia să se închege natural, în câteva ore, fără să fie nevoie de gelatină.
Dacă faci piftie de curcan, folosește aripi, gâturi și chiar gheare, pentru că acestea conțin cel mai mult colagen. Poți adăuga și o bucată de șorici de porc, pe care ulterior să o scoți din oală.
Pe lângă carne, la piftie se adaugă și câteva legume, care îi dau gust. Acestea se pun întregi, pentru că ulterior se vor scoate din oală. Unele gospodine pun și în piftie legume precum morcov și mazăre, pentru a-i da un aspect colorat. Atunci când fierbem carnea, în oală se mai adaugă și:
Citește și: De ce și când se pune gelatina în piftie. Trucul gospodinelor pentru un preparat gustos
Se alege carnea și se spală bine. Se pune la fiert într-o oală mare, cu multă apă. Se fierbe la foc mic și se îndepărtează spuma care se formează la suprafață, dar și grăsimea. Când carnea a fiert pe jumătate, se adaugă leguminoasele curățate de coajă, întregi.
Se fierbe piftia până când lichidul din oală a scăzut la jumătate și carnea se desprinde de pe os. Se adaugă sare și piper după gust și usturoi pisat. Separat, se fierb mazărea și un morcov tăiat felii, în apă cu sare, acestea pot fi adăugate în vasele cu piftie, împreună cu frunze de pătrunjel, pentru a-i da un aspect plăcut.
Citește și: Rețeta lui Cătălin Scărlătescu pentru cea mai bună piftie. Ce truc folosește ca să iasă limpede
Se scot legumele întregi din oală și se dau deoparte. Carnea se taie în bucățele potrivite și se pune în castroanele sau caserolele în care vei pune piftia. Se adaugă și felii de morcov, mazăre și frunze de pătrunjel.
Zeama se strecoară, pentru a înlătura resturile de oase, piele și legume fierte. În acest fel, piftia va fi mult mai limpede. Se toarnă zeama peste legume și carne, până când se umplu vasele. Piftia se lasă la răcit, după care poate fi pusă în frigider. Dacă afară este frig, poate fi lăsată pe balcon sau în cămară, peste noapte, pentru a se închega.