Evaluarea Națională 2022 s-a încheiat, iar primele rezultate au fost afișate. Pe data de 30 iunie vor fi publicate notele de după contestații. Ce liceu fac elevii care nu au luat Evaluarea Națională, cei care au luat note mici sau chiar nu s-au prezentat la examene.
Cei care nu au reușit să promoveze examenele de la Evaluarea Națională, care au luat note mici sau care nu s-au prezentat vor ajunge în licee sau școli profesionale. Numai că repartizarea lor se va face în a doua etapă, pe locurile rămase disponibile după prima etapă.
Astfel, în aceste condiții, chiar și elevii buni pot ajunge într-un liceu slab sau la o școală profesională dacă nu au susținut examenele de la Evaluarea Națională, fiind repartizați după cei care au obținut note mai mici de 5.
Elevii care vor să se transfere de la un liceu la altul trebuie să știe că o pot face dacă există probleme medicale. În această situație transferul se face mult mai repede. Altfel este nevoie să aștepte transferul după primul semestru.
“art. 152. Elevii din învățământul liceal, din învățământul profesional și din învățământul postliceal se pot transfera, păstrând forma de învățământ, cu respectarea următoarelor condiții:
în cadrul învățământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul; în situații medicale deosebite, elevii din clasa a IX-a a învățământului liceal pot fi transferați și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale județene/a municipiului București, cu respectarea condiției de medie, menționate anterior”, prevede regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, 82,3% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2022 au obținut medii peste 5. Mai exact 122.166 de elevi cu medii peste 5 înainte de contestații, din cei 144.494 de copii care au susținut examenele de la Evaluarea Națională.
Sorin Cîmpeanu a susținut că rezultatele de anul acesta, mult mai bune decât anii precedenți, se datorează și faptului că a fost un an școlar fără întreruperi, așa cum s-a întâmplat în 2020, spre exemplu. De asemenea, ministrul a mai spus că programa de examen a fost adaptată situației de după pandemie. Spre exemplu, materia din semestrul 2 al clasei a VIII-a nu a fost inclusă în programa pentru Evaluarea Națională 2022.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, anul acesta au fost 221 medii de 10. La Limba română 810 note de 10, și 2966 de medii de 10 la matematică.
După ziua de 30 iunie, când se vor afișa rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2022, urmează înscrierea la liceu. Iată mai jos cum se calculează media.
MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*,unde:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
EN = media generală obținută la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.