Pelerinajul Papei în Orientul Mijlociu a fost o ocazie de a discuta cu prim-ministrul Israelului. Printre altele, cei doi au avut un dezacord privind ce limbă vorbea Iisus.
La această întâlnire la Ierusalim, Benjamin Netanyahu i-a spus Papei: „Iisus a fost aici, pe acest pământ. Vorbea ebraică”, în încercarea de a evidenția legăturile puternice dintre iudaism și creștinism. La care Papa zâmbitor l-a corectat: „Aramaică. Vorbea aramaică, dar știa ebraică.”
Majoritatea istoricilor acceptă că Iisus a existat, deși despre evenimentele vieții sale nu sunt toate datele concrete.
Dr. Sebastian Brock, cititor emerit în aramaică la Universitatea Oxford, a declarat pentru BBC News că ambii lideri au dreptate.
Ebraica era limba savanților și a scripturilor, în timp ce Iisus ar fi folosit limba aramaică pentru conversațiile sale de zi cu zi, a explicat el.
Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că Iisus vorbea aramaica în Biblie, care era și limba predominantă folosită de Mel Gibson în filmul său, The Passion.
Oamenii vorbeau și latină, și greacă în timpul lui Iisus, în timp ce araba a ajuns mai târziu în Palestina.
Jonathan Katz, lector la Universitatea Oxford, nu crede că iIsus – fiul unui dulgher din Galileea – ar fi cunoscut mai mult decât câteva cuvinte în latină. Limba era vorbită în mare măsură de soldații romani și era limba legală.
Este puțin mai probabil ca Iisus să fie mai familiarizat cu greaca, care a fost folosită de administratorii din Imperiul Roman. Dar din nou, doctorul Katz nu crede că Isus ar fi vorbit fluent, potrivit Daily Mail.
Potrivit istoricului evreu Josephus, greaca era rar vorbită în Israelul secolului I și că era extrem de rar ca un evreu să cunoască greacă. Este puțin probabil ca Iisus să fi putut scrie în orice limbă, a mai spus Dr. Brock.
Cu toate acestea, există o relatare despre Hristos, în Evanghelia lui Ioan. Dar relatarea evenimentelor nu stipulează ce limbă folosea Iisus sau dacă știa să scrie.
Potrivit Wikipedia, cele patru evanghelii canonice ale lui Matei, Marcu, Luca și Ioan sunt principalele texte sursă care discută despre Iisus. La acestea se adaugă celelalte cărți ale Noului Testament. Principalele evenimente din viața lui care ne sunt cunoscute și care i-au conturat imaginea în creștinism sunt relatate în Biblie și este vorba despre Nașterea, Minunile săvârșite, Crucificarea și Învierea. Dar sunt importante, de asemenea, învățăturile și retorica discursului său.
Foarte intéressant ! La objectif si la subiect ! Poate ar fi fost necesara consemnarea unor detalii relevant in context! Oricum.multumiri ! Gabriela
„Este puțin probabil ca Iisus să fi putut scrie în orice limbă, a mai spus Dr. Brock.”
Sărmanul om. E puțin probabil că Dr.Brock gândește în orice limbă.Păcat- în sens teologic și pur și simplu, să publicați asemenea aiureli.
Mda… și din ele 4 evanghelii lipsesc 28 de ani din viața lui Isus. Iar India are dovezi scrise că Isus a trăit până la 120 de ani ìn Kashmir la Shrinagar… se pare că creștinismul se bazează pe o mare minciună. Ca de altfel mai toate marile religii.
Articolul cuprinde un subiect foarte interesant cu elemente pe care nu le gasesti usor in scrieri curente. Subiectul ar trebui sa fie mult mai mult dezvoltat
Dat fiind faptul că era fiul lui D-zeu si că venea din cer(unde trăise deja nenumărați ani),este absurd să spunem ca nu ar fi putut vorbi,sau scrie,orice altă limbă de pe pământ. În mod sigur,el a vorbit limba în care să fie înțeles cel mai bine.La urma urmei,a venit să transmită un mesaj nu să facă retorică.
Sa afirmi ca Isus a facut minuni sau miracole,insa e putin probabil sa fi stiut greaca sau latina,…..e de rasul curcii.Ca si fiu al lui D-zeu,venit de Sus….cunostea si viitorul…cu atat mai mult,era capabil,ca om perfect,sa vorbeasca limbile straine care nu erau vorbite de iudei,chiar daca nu avem relatari scripturale in acest sens.
Oare Iisus nu era Dumnezeu? Parcă așa spun creștinii. Cel din Sfânta Treime, de o ființă și nedespărțită. Făcător a toate cele văzute și nevăzute. Care a pus lege peste tot și toate. Care a dat prin Sfântul Duh puterea de a vorbi în limbi necunoscute lor apostolilor. Da dl.dr. Brock, nu cred că știa să scrie în vreo limbă…