Suntem în Postul Paștelui și toată lumea caută rețete și alimente care pot fi consumate în această perioadă. Vă spunem mai jos ce mănâncă măicuțele de la mănăstire în post și care sunt alimentele care nu le lipsesc de pe masă.
Se respectă toate zilele de post și cele de dezlegare la Pește. Uleiul se consumă cu multă chibzuință, fiind zile în care mâncarea se face fără acest ingredient. Se consumă alimente de sezon, cum ar fi: cartofi, ciuperci, fasole, măsline, nuci, morcovi, varză, țelină.
În completarea alimentelor permise și consumate în această perioadă vin gemurile și dulcețurile, însă și zacusca și tocănița de legume. Tot din această categorie fac parte și bulionul, pasta de roșii sau compoturile.
Nici dulciurile nu lipsesc din meniul de post. Se fac gogoși, plăcinte cu gem, mereu sau nuci, se coc mereu cu nuci și îndulcite cu miere. Mai pot fi consumate prune uscate. Se fac și tăiței de casă, fără ouă, tăvăliți prin nucă și îndulciți cu miere, cum este rețeta mucenicilor, conform libertateapentrufemei.ro.
De remarcat este faptul că măicuțele au zilnic doar mic dejun și prânz. Doar în zilele de duminică se schimbă și au prânz și cină. Iată mai jos cum arată un meniu întreg pe o săptămână:
Dimineața: ceai, cartofi copți / linte verde, măsline, dulceață și pâine.
Prânz: ciorbă de urzici / mâncărică de fasole, gogonele, compot, pâine.
Dimineața: ceai, iahnie de fasole / orez dulce, dulceață, pâine.
Prânz: ciorbă de fasole / piure de cartofi, compot, pâine.
Dimineața: ceai, pate de post, cartofi natur, gem, pâine.
Prânz: supă de roșii/ fasole verde / piure, mămăligă, usturoi, suc de fructe.
Dimineață: ceai, salată orientală/ fasole veche fiartă, dulceață, pâine.
Prânz: supă cremă de legume pilaf / ciuperci fierte cu ceapă, pâine, halva.
Dimineața: ceai, cartofi copți/ salată de ghebe marinate, dulceață, pâine.
Prânz: supă de legume cu broccoli/ ghiveci de legume, castraveți în oțet, salată de fructe.
Dimineața: lapte de soia, pâine, pate de năut, cartofi prăjiți, măsline, salată de spanac.
Prânz: ciorbă de bureți/piure, șnițele de soia, salată de varză murată, clătite de post, pâine.
Prânz: ciorbă de bureți / păstrăv (dezlegare la pește)/ sarmale de post / chiftele de soia, cozonac de post.
Cina: ceai, pâine, cartofi înăbușiți, salată de crudități, fructe.