Ce nu ai voie să faci de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Moșii de vară se sărbătoresc pe 11 iunie, în ajunul Rusaliilor.
Ce nu ai voie să faci de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Ce nu ai voie să faci de Moșii de vară. Această sărbătoare are o însemnătate aparte pentru creștini. Moșii de vară, sau Sâmbăta Morților, reprezintă sărbătoarea pomenirii celor adormiți. Aceasta pică cu o zi înainte de Rusalii, iar în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a morților.

Ce nu ai voie să faci de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri

Anul acesta, Moșii de vară sunt prăznuiți pe data de 11 iunie, iar pe 12 și 13 iunie sunt Rusaliile sau Cincizecimea. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că, în ficare an, Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile de la Învierea Domnului.

  • Sâmbăta Morților este prilej de prăznuire a celor trecuți la cele veșnice. Astfel, conform tradiției, oamenii dau de pomană în această zi pentru sufeltul celor adormiți. De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.
  • Tradiția veche mai spunea că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi.
  • În majoritatea localităților din țară, în special cele din mediul rural, de Sâmbăta Morților au loc slujbe de pomenire și în cimitire. După slujbă, preotul trece pe la fiecare mormânt și îl sfințește. De asemenea, la porțile cimitirelor se întind mese pline cu colaci, vin și frunze de tei.
  • La slujbă de la biserică, oamenii duc frunze de nuc și ramuri de tei pentru a fi binecuvântate de preot, pe care le pun apoi la icoane pentru a ocroti familia și casa de boli și pagube.

Ce este interzis să faci de Moșii de vară. Superstiții de care să ții cont

  • În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă obiceiul le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.
  • De asemenea, în seara de sâmbătă nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolate pentru că se spune că pe acolo bântuie duhurile rele. Este indicat ca în seara Sâmbetei Morților să dormi în propria locuință, ca să nu ai probleme.
  • Potrivit datinei, femeile nu au voie să tricoteze sai să toarcă în ziua de Moșii de vară, pentru că toți colacii dați de pomană nu vor ajunge la cei pomeniți.
  • Se spune că dacă în ziua de Sâmbăta morților va ploua, atunci recolta anului va fi bogată.

Mosii de vara, ținuți în sâmbata Rusaliilor, reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. În trecut, se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbata Rusaliilor.

Pentru că această reîntoarcere sa se desfasoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat până astăzi în unele zone ale țării.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.2 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *