Cuvioasa Parascheva este una dintre cele mai importante figuri feminine pentru creștinii ortodocși. Aceasta este prăznuită în fiecare an, pe 16 octombrie, ocazie cu care se organizează pelerinaj la Iași, la Catedrala Mitropolitană, acolo unde se află moaștele sfintei. Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva 2023, potrivit credinței. Activitățile care îți pot aduce ghinion în această zi.
Sfânta Parascheva a trăit în secolul al XI-lea, undeva în Turcia, însă la vremea respectivă nu s-au cunoscut foarte multe detalii despre viața sa. După ce credincioșii au aflat că a fost sfântă, au ridicat o biserică în cinstea ei, în locul unde a copilărit. Moaștele sale au ajuns ulterior la Târnovo, la Belgrad, la Constantinopol, iar din anul 1641, se află pe pământ românesc.
Domnitorul Moldovei de la acea vreme, Vasile Lupu, a primit moaștele Sfintei Parascheva după ce a achitat datoriile patriarhiei de la Constantinopol, în semn de mulțumire. Moaștele au stat mai întâi la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, iar după un incendiu care a avut loc acolo, au fost mutate în Catedrala Mitropolitană.
În fiecare an, mii de credincioși merg la Iași în preajma zilei de 14 octombrie, pentru a se ruga și a atinge racla cu moaștele Sfintei Parascheva, despre care se spune că fac minuni. Pelerinajul durează câteva zile, iar timpul mediu de așteptare este de 12 ore pentru a ajunge la racla sfintei.
În popor, se ține cont cu sfințenie de o serie de tradiții și obiceiuri în această zi.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva. Cui trebuie să-i urezi La Mulți ani pe 14 octombrie
În această zi de sărbătoare, credincioșii țin post, merg la biserică și se roagă. În special femeile însărcinate este bine să se roage, pentru că se spune că Sfânta Parascheva este ocrotitoarea familiilor și a copiilor. Gravidele care se roagă la Cuvioasa Parascheva vor avea parte de o naștere ușoară și fără dureri. Aceasta este rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi:
”Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne!
Citește și: Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva. Alimentele pe care e bine să le împarți pe 14 octombrie
Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin”.