În fiecare an, după o perioadă de rugăciune și post, credincioșii merg să se spovedească, iar preotul îi dă sfânta Împărtășanie. Însă, înainte de a beneficia de această taină, dar și după ce a avut loc împărtășania, există câteva lucruri de care trebuie să ții cont. Iată ce nu ai voie să faci după împărtășanie.
Deși pare simplu, acest procedeu al Împărtășaniei este mult mai complex decât pare. Asta pentru că în acest timp credinciosul primește și se bucură de energia dumnezeiască.
Citește și: Ai voie să bei apă înainte de împărtășanie. Reguli pe care trebuie să le respecte orice credincios
De asemenea, foarte multe persoane cad în păcat după ce s-au împărtășit. Slujitorii Domnului spun că atunci când Împărtășania devine din ce în ce mai rară sau inexistentă, sufletul omului este greu de păcate. Astfel, Dumnezeu își întoarce fața de la el.
Așa cum se întâmplă înainte de Împărtășanie, când credinciosul trebuie să respecte mai multe reguli, așa se întâmplă și după. Omul trebuie să țină cont de anumire tradiții.
Sfânta Împărtăşanie trebuie primită într-o stare sufletească adecvată. Trebuie să fie marcată de prezenţa lacrimilor și de pocăinţa în inimă a persoanei ce urmează să se unească cu Hristos, potrivit Sfântului Simeon Noul Teolog.
Cel mai mare păcat este, potrivit Sfântului Episcop Nectarie Kontzevitch, „entuziasmul pe care îl simți după ce te împărtășești. Astfel, începi să discuți cu cei din jurul tău și uiți că doar ce ai primit un dar sfânt, ce trebuie apreciat”
Citește și: Când este bine să faci sfeștania la casă. Ce trebuie să pregătești pentru sfințirea casei
„Nu vă grăbiți să vărsați harul pe care l-ați primit“, îndeamnă episcopul. După ce te-ai împărtășit ia-ți măcar 10 minute de liniște.
Nu pierde Sfânta Împărtășanie
După o perioadă de post, mulți credincioși se au tendința de a mânca mai mult decât trebuie după ce se împărtășesc, devenind astfel lacomi. Astfel, atunci când mâncarea abundă și starea de rău s-a instalat în organism, ai toate șansele să pierzi Sfânta Taină.
Cel care a primit Sfânta Împărtășanie nu are voie să rostească niciun cuvânt de ocară, de blestem, de clevetire sau orice altă vorbă necugetată, pentru a nu necinsti dumnezeiescul Trup şi Sânge pe care l-a primit.
Citește și: Câte zile trebuie să ții post ca să fii împărtășit. Ce spune de fapt preotul
„Pentru a nu pierde Sfânta Împărtășanie, în ziua în care te-ai împărtășit nu ai voie să scuipi. De asemenea, trebuie să ai grijă la ce și cât mănânci, ca nu cumva să-ți fie rău. Mai mult, Părintele Ilarion îi îndeamnă pe creștini să nu mănânce decât după două ore de la înpărtășanie. Deoarece Sfânta Împărtășanie trebuie să aibă timp să lucreze”, spune Biserica Ortodoxă.
„Primele 2 ore de după împărtășanie trebuie să fie rezervate rugăciunii și pocăinței, iar tu trebuie să îi mulțumești lui Dumnezeu pentru primirea acestor Taine Sfinte“, potrivit parinteleilarionargatu.ro.
Este bine ca în ziua în care a avut loc împărtășania, să citești cărți sfinte și să eviți să dormi, pentru a nu cădea în păcat. În acest fel îi ești recunoscător lui Dumnezeu pentru Sfințenia pe care ți-a oferit-o.
Se spune că dacă adormi, vrăjmașul te ispitește în vis și astfel te pângărești prin somn în ziua când te-ai Împărtăşit.