Venirea primăverii este marcată de o serie de tradiții și superstiții. Pe lângă tradiția Mărțișorului, care este specifică zonei noastre, există și o serie de superstiții de care oamenii țin cont. Ce nu e bine să faci de 1 Martie, dacă vrei să îți meargă bine în acest anotimp și tot restul anului.
Ziua de 1 Martie marchează începutul primăverii, dar și Mărțișorul. Oamenii oferă aceste simboluri ale primăverii, dar și flori. În plus, unii dintre ei țin cont de o serie de tradiții și superstiții legată de această zi. În trecut, mărțișorul se purta la gât și era reprezentat doar de șnurul alb-roșu. În prezent, nu se mai poartă la gât, ci la încheietura mâinii sau în piept, în partea stângă.
Citește și: Legenda Mărțișorului. De ce îl purtăm pe 1 Martie și ce simbolizează, de fapt
Mărțișorul se poartă cel puțin până pe data de 9 martie, când se spune că Baba Dochia renunță și la ultimul cojoc. În alte zone ale țării, se poartă pe tot parcursul lunii martie. Nu este bine să dai jos mărțișorul înainte de ziua de 9 martie, pentru că se spune că aduce ghinion dacă renunți la el mai devreme.
De asemenea, nu trebuie să arunci șnurul de mărțișor sau să îl lași undeva la întâmplare. Atunci când nu îl mai porți, leagă-l de creanga unui pom fructifer, pentru ca acesta să aibă rod bun și ție să îți aducă noroc. Se spune că pe 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști ca așa să fii tot restul anului. Întâmpină primăvara cu un vibe pozitiv, pentru a-ți merge bine tot anul.
Citește și: Mesaje de 1 Martie 2023. Urări și felicitări frumoase de Mărțișor
Venirea primăverii este strâns legată de legenda Babei Dochia, care se spune că, până în 9 martie, renunță la câte un cojoc. Se spune că pe 1 Martie nu e bine să speli, să dai cu mătura sau să faci alte treburi în gospodărie. Dacă faci treburi casnice, Baba Dochia va trimite gerul înapoi și primăvara va întârzia.
În unele zone ale țării, mărțișorul nu se poartă doar la mână sau în piept. Aromânii poartă un șnur de mărțișor legat la picior pentru că, potrivit credinței, îi protejează de mușcătura de șarpe și de forțele întunericului.
În zona Transilvaniei, oamenii leagă șnurul de mărțișor și la uși, ferestre și porți, pentru a-i proteja de spiritele rele. De asemenea, șnurul alb-roșu este legat și la coarnele animalelor domestice, pentru a fi ocrotite.