Ce nu e bine să faci de Moșii de toamnă 2023. Obiceiurile care aduc ghinion în această zi, potrivit tradiției

Evită să faci aceste lucruri în Sâmbăta morților

Scris de: Daoud Andra

04 Nov. 2023

Ce nu e bine să faci de Moșii de toamnă 2023. Obiceiurile care aduc ghinion în această zi, potrivit tradiției

Sâmbătă, 4 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de toamnă. Sâmbăta morților, așa cum mai este numită ziua, este prilej de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi. Se fac slujbe colective de pomenire, se împart alimente, dar se ține cont și de o serie de tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci de Moșii de toamnă 2023, potrivit credinței populare. Activitățile care aduc ghinion în această zi.

Ce sunt Moșii de toamnă

Moșii de toamnă sau Sâmbăta morților reprezintă ziua în care sunt pomeniți, în cadrul unor slujbe colective, toți cei care nu mai sunt în viață. La toate lăcașurile de cult din țară se oficiază Sfânta Liturghie, după care preotul citește o slujbă de pomenire a celor răposați și sfințește alimentele care urmează să fie date de pomană.

Această sărbătoare de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi nu are dată fixă în fiecare an. Ea pică într-una dintre sâmbetele cuprinse între Sfântul Dumitru (27 octombrie) și Sfinții Mihail și Gavriil (8 noiembrie), de obicei prima sâmbătă din luna noiembrie. În această zi, la fel ca de Moșii de iarnă și de Moșii de vară, oamenii pregătesc pachete cu alimente pe care le duc la biserică să le sfințească preotul, apoi le dau de pomană.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună

Ce se împarte în Sâmbăta morților

De Moșii de toamnă se duc la biserică atât mâncăruri gătite, cât și colivă, colaci și fructe de sezon. Se pot da de pomană alimente de dulce și mâncăruri gătite cu o zi înainte.

În pachetele care se duc la biserică se mai pot pune mere, o sticlă cu vin nou și alimente care nu sunt perisabile. Pachetele trebuie să conțină și o lumânare aprinsă, în momentul în care sunt sfințite de preot. Pachetele se pot oferi persoanelor de la biserică, rudelor, vecinilor sau unor oameni nevoiași.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce este bine să faci în această zi, pentru a atrage norocul

Ce nu e bine să faci de Moșii de toamnă 2023

  • În Sâmbăta morților, nu este bine să faci curățenie, să speli, să dai cu mătura sau să arunci gunoiul din casă. Se spune că dacă faci aceste lucruri, alimentele pe care le dai de pomană nu mai ajung la sufletele celor decedați.
  • Nu se merge în vizită, decât dacă mergi pentru a da de pomană alimente. Este bine ca în seara de sâmbătă să dormi în propria locuință, nu la altcineva.
  • În popor se spune că nu este bine să te prindă noaptea pe drumuri. Se crede că în noaptea de vineri spre sâmbătă, sufletele celor decedați se întorc pe pământ. Din acest motiv, nu e bine să ieși din casă pe întuneric.
  • În seara de sâmbătă, evită să treci pe la răscruci de drumuri sau pe lângă fântâni. Se spune că pe acolo circulă duhurile rele.
  • Femeile nu au voie să coasă, să tricoteze sau să toarcă de Moșii de toamnă. Se spune că nu vor mai ajunge colacii la cei pomeniți dacă fac aceste activități.

Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu

Rugăciune pentru iertarea păcatelor

”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *