Sâmbătă, 4 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de toamnă. Sâmbăta morților, așa cum mai este numită ziua, este prilej de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi. Se fac slujbe colective de pomenire, se împart alimente, dar se ține cont și de o serie de tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci de Moșii de toamnă 2023, potrivit credinței populare. Activitățile care aduc ghinion în această zi.
Moșii de toamnă sau Sâmbăta morților reprezintă ziua în care sunt pomeniți, în cadrul unor slujbe colective, toți cei care nu mai sunt în viață. La toate lăcașurile de cult din țară se oficiază Sfânta Liturghie, după care preotul citește o slujbă de pomenire a celor răposați și sfințește alimentele care urmează să fie date de pomană.
Această sărbătoare de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi nu are dată fixă în fiecare an. Ea pică într-una dintre sâmbetele cuprinse între Sfântul Dumitru (27 octombrie) și Sfinții Mihail și Gavriil (8 noiembrie), de obicei prima sâmbătă din luna noiembrie. În această zi, la fel ca de Moșii de iarnă și de Moșii de vară, oamenii pregătesc pachete cu alimente pe care le duc la biserică să le sfințească preotul, apoi le dau de pomană.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună
De Moșii de toamnă se duc la biserică atât mâncăruri gătite, cât și colivă, colaci și fructe de sezon. Se pot da de pomană alimente de dulce și mâncăruri gătite cu o zi înainte.
În pachetele care se duc la biserică se mai pot pune mere, o sticlă cu vin nou și alimente care nu sunt perisabile. Pachetele trebuie să conțină și o lumânare aprinsă, în momentul în care sunt sfințite de preot. Pachetele se pot oferi persoanelor de la biserică, rudelor, vecinilor sau unor oameni nevoiași.
Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu
”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin”