Pe 11 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Mina. În această zi, creştinii ortodocşi respectă cu sfinţenie o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pentru a le merge bine tot anul şi pentru a fi feriţi de boli şi rele.
Sărbătoarea Sfântului Mina este una dintre cele mai importante din an, el fiind considerat ocrotitorul celor păgubiți și a celor care nu reușesc să se căsătorească. Sfântul Mina este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 11 noiembrie.
Ca la orice sărbătoare, creștinii respectă o serie de obiceiuri și superstiții, dar mulți români se întreabă ce nu este bine să facă pe 11 noiembrie.
De Sfântul Mina, femeile merg la biserică cu lumânări pe care le lipesc la sfeșnice cu capătul arzând în jos. Se spune că așa vor schimba gândurile dușmanilor și le va merge bine tot restul anului. În plus, merg la biserică să se roage și cei care au fost păgubiți, înșelați în speranța că vor recupera ce au pierdut.
Pe 11 noiembrie, enoriașii nu au voie ca în această zi să iasă din biserică cu mâna plină. Deci nu trebuie să aibă obiecte, chiar dacă acestea au fost sfințite. Această tradiție se respectă încă din vremurile de demult, așadar, nu trebuie să aibă obiecte în mână, chiar dacă acestea au fost sfințite.
Citește și: Tradiții și superstiții de Sfântul Mina. Ce e bine să faci, pe 11 noiembrie, pentru a alunga relele
„Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți mă rog ție.
Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu! Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de Dumnezeu.
Minunile și ajutorul tău m-au facut și pe mine să alerg la ajutorul tău, să cred că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor. Și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg către tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultatși te-a întărit și te-a primit în cereștile lăcașuri.
Roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”