Ce nu e bine să faci de Sfinții Mihail și Gavril 2022. În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Sărbătoarea este una deosebit de importantă, fiind inscripționată în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie. Iată care sunt princialele tradiții și obiceiuri care se respectă la această sărbătoare, dar și care sunt lucrurile pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă.
Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri. Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului și este un aprig războinic împotriva diavolului. Potrivit credinței creștine, el stă și veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este sortit să trăiască.
Arhanghelul Gavriil este cel care i-a vestit Fecioarei Maria nașterea pruncului Iisus Hristos. Tot el a fost cel care le-a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. Potrivit tradiției, Arhanghelul Gavriil este considerat aducătorul veștilor bune. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).
Potrivit tradiției, Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt călăuzele sufletelor în drumul spre Rai. Totodată, cei doi arhangheli sunt considerați păzitorii oamenilor din clipa când s-au născut și până când trec la cele veșnice.
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este și un bun prijlej pentru reculegere, dar și de pomenire a celor plecați din această lume.
Credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri legate de această mare sărbătoare pentru ca Sfiții Mihail și Gavril să îi ajute pe întreg parcursul vieții.
Dat fiind faptul că atât Arhanghelul Mihail, cât și Arhanghelul Gavriil sunt considerați păzitori ai oamenilor de la naștere și până la moarte, se spune că 8 noiembrie este cea mai nimerită zi pentru a aprinde o lumânare. Aceast gest are drept scop călăuzirea creștinului spre Rai în viața de apoi.
Potrivit credinței populare, Sfântul Mihail mai este considerat și protectorul Soarelui și al Lunii, iar de fiecare dată când diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), se luptă cu ei.
Despre Arhanghelul Mihail se spune că poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului și vegheazăla căpătăiul celor bolnavi. Dacă celor aflați în suferință le este dat să moară, stă la capul lor, în partea dreaptă.
În stânga se spune că stă diavolul, pregătit să îi ia sufletul celui care își dă ultima suflere. Arhanghelul Mihail are menirea de a-i salva sufletul celui trecut în neființă, retezând capul diavolului cu sabia. Se spune că încăperea se umple de sânge motiv pentru care totul trebuie spălat şi curăţat. Dacă bolnavului îi este scris să trăiască, atunci Mihail stă la picioarele lui.
La fel ca orice altă zi de sărbătoare, inclusiv duminica, Dumnezeu a rânduit ca acestea să fie dedicate rugăciunii. Credincioșilor le este interzis să facă orice treabă în gospodărie. Potrivit tradiției, se spune că cine lucrează în această zi de mare sărbătoare va avea parte de o moarte chinuitoare.
De Sfinții Mihail și Gavril nu este bine să te cerți cu cineva sau te superi cu cei apropiați. Se spune că cine încalcă această regulă va fi urmărit de ghinion.
În această zi sfântă trebuie să te ții departe de bârfă, mânie și răzvrătire. Încearcă să ai o atitudine caldă față de cei din jur.
Citește și: „Mesaje și urări pentru Mihai și Mihaela de Sfinții Mihail și Gavriil 2022”
„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi între îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamului omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului diavol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu credință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Biserici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți.
Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.
Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește totdeauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.
O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.
Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”