Rusaliile, cunoscute și sub numele de Cincizecime, se sărbătoresc la 50 de zile după Învierea Domnului. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători creștine. De Duminica Rusaliilor este sărbătorită Pogorârea Sfântului Duh, iar în Lunea Rusaliilor este prăznuită Sfânta Treime. De Sfânta Treime, Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfântul Duh, adică cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi. Ziua în care se sărbătoresc Rusaliile sunt zile libere de la stat.
La Cincizecime, prin Pogorârea Sfâtului Duh, a apărut un Organism cu totul nou, un Așezământ divino-uman, Biserica. Potrivit Bibliei, în momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât, sub chipul unor limbi de foc, i-a umplut de darurile sale pe apostoli. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Apoi, aceștia au mers în toată lumea, propovânduind învățătura lui Iisus Hristos și săvârşind minuni.
De asemenea, aceasta este considerată ziua întemeierii Bisericii Creștine, întrucât în aceeași zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Pavel, aproximativ 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism, alcătuind cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
În 2023, Rusaliile se sărbătoresc de către creştinii ortodocşi în 4 şi 5 iunie. Odată cu sărbătoarea Rusaliilor, se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea, și Pogorârea Sfântului Duh.
De Rusalii sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri. Există anumite lucruri pe care nu trebuie să le faci de sărbătoarea Cincizecimii.
Te-ar putea interesa și: Mesaje, urări și felicitări de Rusalii. Cele mai frumoase gânduri și sms-uri de trimis celor dragi
De Rusalii nu este bine să te cerți, pentru că vei avea probleme de sănătate, se spune în popor. Nu este bine ca la Cincizecime să mergi la scăldat deoarece este pericol mare de înec.
De la Rusalii, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. În aceaste zile de mare sărbătoare nu este bine să lucrezi, altfel poți fi pedepsit de puterea Ielelor. Totodată, nu este bine să mergi în câmp sau în vie, în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, pentru că riști să te întâlnești cu spiritele rele.
De asemenea, nu trebuie să te urci în copaci sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Potrivit credinței populare, dacă în noaptea de Rusalii dormi sub cerul liber sau mergi la fântână, ești în pericol să cazi sub puterea Ielelor.