Joia Mare sau Joia Neagră este o zi foarte importantă din Săptămâna Patumilor. Află de mai jos ce nu e bine să faci astăzi și alimentele pe care e e interzis să le consumi chiar dacă sunt de post.
Joia Mare din Săptămâna Patimilor are o însemnătate foarte mare. Conform credinței ortodoxe, în această zi Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnați spre smerenie.
În Joia Mare gospodinele pregătesc ouăle roșii, urmând ca în Sâmbăta Mare să prepare cozonacii și pasca. De asemenea, Joia Mare mai este cunoscută și drept Joia celor 12 Denii. Tradiția spune că astăzi se aprind 12 lumânări, considerând că acestea au puteri deosebite.
În unele zone din țară se fac focuri pentru suflete celor dragi trecuți în neființă, despre care se spune că vin şi stau la ştreaşina casei unde au trăit. Din acest motiv se spune că în Joia Mare nu este bine să dai cu mătura, pentru ca praful să nu ajungă pe sufletele celor decedați.
Femeile însărcinate merg la Denie cu o sfoară cu noduri pe care o desfac la fiecare evanghelie pentru a naște mai ușor. există și o superstiție veche care spune că Joimărița, o sfântă mitologică asemănătoare Sfintei Vineri, umbla pe ulițile satelor să vadă dacă gospodăriile sunt îngrijite. În cazul în care acestea nu erau îi blestema pe cei care trăiau acolo, iar aceștia aveau parte de un an plin de greutăți și ghinioane.
Nu se spală haine în Joia Mare, nici cu mâna și nici cu mașina de spălat. Ultima zi în care gospodinele au putut face asta a fost Miercurea Mare.
Chiar dacă astăzi se pregătesc ouăle roșii ele nu se consumă azi, ci duminică. În Joia Mare două alimente sunt total interzise: oțetul și urzicile. Se spune că atunci când a fost răstignit pe cruce, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, înțepându-i rănile și stropit cu oțet pentru a-i provoca și mai multă usturime.
În Joia Mare sau Joia Neagră creștinii ortodocși rostesc o rugăciune puternică.
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.
Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin!”