Ce nu e bine să faci pe 7 ianuarie. Este sărbătoare cu cruce roșie. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul 2023

De ce trebuie să ții cont în această zi

Scris de: Daoud Andra

07 Jan. 2023

Ce nu e bine să faci pe 7 ianuarie. Este sărbătoare cu cruce roșie. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul 2023

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an pe 7 ianuarie pe Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și drept „Înaintemergătorul Domnului”. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și de superstiții de care se ține cont cu sfințenie în popor. Ce nu e bine să faci pe 7 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul 2023.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit în fiecare an, pe data de 7 ianuarie. El a purtat acest nume dat de Dumnezeu, prin Arhanghelul Gavriil, Ioan fiind ales pentru a-l vesti oamenilor pe Fiul Domnului. Din aceast motiv, el mai este numit și „Înaintemergătorul Domnului” sau „Pregătitor al căii Domnului”.

Potrivit Bibliei, Ioan a fost prooroc încă dinainte de a se naște. Se spune că Sfântul Ioan a „săltat” în pântecele mamei sale, Elisabeta, atunci când aceasta a întâlnit-o pe Fecioara Maria care, la rândul său, îl purta în pântece pe Iisus Hristos. Tatăl său a fost preot, iar nașterea lui Ioan i-a fost vestită acestuia chiar de către Arhanghelul Gavriil.

Citește și: Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul de 9 zile. Te ferește de necazuri și aduce pace și liniște în suflet

„El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umplea de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale. El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor. Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților la copii, și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El. (Lc1.14-17)”, i-a spus Îngerul Gavriil lui Zaharia, tatăl lui Ioan.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul 2023
Icoană cu Sfântul Ioan Botezătorul

Ce nu e bine să faci pe 7 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul 2023.

De sărbătoarea Sfântului Ioan se leagă o serie de tradiții și obiceiuri. Fiind o sărbătoare importantă, marcată în calendar cu cruce roșie, sunt interzise treburile în gospodărie. Nu se spală, nu se calcă, nu se coase, nu se dă cu mătura, nu se muncește prin curte.

Se spune că de Sfântul Ioan trebuie să fie veselie în casă, pentru că dacă cineva este trist, așa va fi tot anul. În această zi nu se bea vin roșu, deoarece el amintește de jertfa Sfântului Ioan.

În dimineața acestei zile, oamenii beau agheasmă nouă și stropesc cu ea prin gospodărie, pentru a fi feriți de rele. La sate se crede că dacă cinstești sărbătoarea Sfântului Ioan așa cum se cuvine, gospodăria va fi ferită de foc, iar animalele vor fi protejate de fiarele sălbatice.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Motivul pentru care Diana Munteanu este singură, la 45 de ani
8.9 63 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *