An de an, Mucenicii se sărbătoresc pe 9 martie, ziua în care credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă, pentru a le merge bine tot anul. Cu o zi înainte, gospodinele prepară și dau de pomană colaci glazurați și fiertură. Este știut că în această zi este bine să dai de pomană, însă, iată ce nu este bine să faci de mucenici, pe 9 martie.
În ziua de Mucenici femeile, după ce ies de la biserică, dau de pomană, pentru sufletul morţilor. Acestea împart preparatele specifice acelei zile. Se mai numesc măcenici, sfinţişori sau bradoşi în unele colţuri ale ţării.
Citește și: Rețetă mucenici moldovenești. Sfaturi și trucuri ca să îți iasă savuroși
Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înaintea Paştelui
Zilele ce urmează ar trebui să fie zilele calde ale moşilor, care durează pînă în 17 martie, după cum spune tradiția
„Mucenicii“ pe care îi gătesc astăzi gospodinele sînt o ofrandă adusă sacrificiului întru credinţă a 40 de ostaşi creştini.
În unele zone se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt sau de om, glazuraţi cu miere sau cu sirop de zahăr.
Citește și: 9 martie – Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri care atrag norocul
Mucenicii din aluat se prepară, în alte părţi ale ţării, ca o fiertură. Din aluat se fac opturi mici care se fierb ca pastele făinoase, într-un sirop.
Mucenicii, fie ei fierţi sau copţi, se dau de pomană de sufletul morţilor.
De Mucenici nu ai voie să muncești
Legenda spune, că în aceasta zi, un țăran semăna mazăre e ogor. Mucenicii l-au văzut şi i-au cerut lui Dumnezeu să-l pedepsească. Domnul a fost însă îngăduitor şi le-a cerut să îl ierte, ba chiar să îi sporească fiecare dintre ei recolta. Omul s-a bucurat mult cînd s-a trezit că are de 40 de ori mai multă mazăre. În anul următor, lacom, şi-a semănat cîmpul tot în această zi. Însă, de data aceasta, sfinţii l-au pedepsit şi i-au dat 40 de săptămîni de boală.
În unele părţi ale Moldovei, şi mai ales ale Munteniei există obiceiul ca oamenii şi mai ales copiii să iasă în ziua celor 40 de Sfinţi şi să bată cu botele sau cu maiul în pămînt ca să intre gerul şi să iasă căldura, zicînd. Aceștia zic: „Ieşi căldură din pămînt / Intră tu frig în pămînt!“
Citește și: Până când sunt Babele în martie. În ce perioadă trebuie să le alegi
Imediat ce bat cu botele în pămînt nu numai că încetează gerul, ci şi gheaţa începe să se topească şi să se ducă pe ape.
În Bucovina există obiceiul ca în ziua de 9 martie bărbaţii să meargă la pescuit.
Cel ce va prinde patruzeci de peşti şi va reuşi să înghită unul viu va avea noroc tot anul la prins peşte.