Rusaliile marchează încheierea sărbătorilor pascale și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Rusaliile nu au o dată fixă în care se sărbătoresc, ci aceasta se calculează în funcție de ziua în care pică Duminica Paștelui. Este o sărbătoare marcată de tradiții și obiceiuri și este prăznuită la 50 de zile de la Învierea Domnului. Iată ce nu este bine să faci de Rusalii.
Sărbătoarea Rusaliilor marchează încheierea sărbătorilor pascale. Rusaliile nu au o dată fixă în care se sărbătoresc, ci aceasta se calculează în funcție de ziua în care pică Duminica Paștelui.
Citește și: Când sunt Rusaliile în 2023. Pe ce dată pică și câte zile libere au românii
Astfel, Duminica de Rusalii se celebrează la fix 50 de zile după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Anul acesta, Paștele a picat pe 16 aprilie, iar Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 și 5 iunie.
Rusaliile este ziua în care Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.
Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să:
În tradiția populară se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice
Citește și: Ce nu se face în a doua zi de Rusalii
Gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împarte orez cu lapte și cireșe
„În regiunea Ardealului, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă, relatează traditii-superstitii.ro.
„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului. Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti. Nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti. Prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.
Citește și: Mesaje Rusalii 2022. Urări frumoase pentru cei dragi
Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre. Ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.
Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume. Înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda. Îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.
Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.
Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.
Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”.