Sanzienele este una dintre cele mai importante sărbători ale verii, iar anul acesta se sărbătorește pe 24 iunie. Această sărbătoare mai este numită și Drăgaica. La fel ca și în cazul altor sărbători importante, există câteva tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă. În acest fel, niciun rău nu li se va întâmpla. Iată ce nu este bine să faci de Sânziene.
Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite în fiecare an, pe data de 24 iunie, atunci când în calendarul ortodox este marcată și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Există câteva reguli pe care oamenii le respectă, pentru a nu avea ghinion tot anul. Iată mai jos ce nu este bine să faci de Sânziene.
Citește și: Se spală rufe de Sânziene? Ce nu este bine să faci pe 24 iunie
Tradiția spune că Sânzienele sunt bune, însă, se pot transforma ușor în forțe dăunătoare. Sânzienele îi pot lovi pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”. De asemenea, pot stârni din senin vijelii și grindină, lăsând astfel câmpul fără rod și florile fără leac.
Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerată și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.
Citește și: Ce se dă de pomană, pe 24 iunie, de Sânziene. Tradiții și obiceiuri cunoscute din popor
Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sânziene. Mesaje și urări de La mulți ani
„În folclor însă se spune că în noaptea care precede Sărbătoarea de Sânziene, se deschid cerurile, iar fetele nemăritate își visează alesul. Fetele culeg flori de Sânziene (Drăgaică), din care împletesc cununi. Cu aceste cununi se întorc în sat şi le aruncă peste casă; dacă se agaţă cununile de hornuri, fetele se vor mărita chiar în acel an.
A doua zi, în zori, cetele de feciori străbat satele, cu struţuri de sânziene la pălărie, în semn că au căzut cununile de flori pe hornuri la casele fetelor ce îi interesează. Ei chiuie şi strigă:
Du-te Lună, vino Soare,
Că tragem la-nsurătoare;
Cununile neursite
Zac sub hornuri azvârlite.
Până-n ‘miezi, cu steagu-n frunte,
Trec feciorii după slute,
C-alde alea nedirese
Nu vor să fie mirese”, potrivit tradiții-superstiții.ro.