Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de importanță majoră pentru creștinii ortodocși. Aceasta se sărbătorește în fiecare an pe data de 15 august, iar creștinii practicanți postesc înainte. De sărbătoarea dedicată Fecioarei Maria se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care mulți români țin cont. Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria, potrivit credinței populare.
Ziua de 15 august este una de importanță majoră pentru creștini, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. Este cea mai mare sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, fiind precedată de o perioadă de post. În România, ziua de Sfânta Maria coincide cu Ziua Marinei, Fecioara Maria fiind considerată ocrotitoarea celor care navighează.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trebuie să urezi La mulți ani
Fiind o sărbătoare atât de importantă, de această zi se leagă o serie de obiceiuri de care se ține cont de zeci de ani. În ziua de Sfânta Maria, la toate bisericile se oficiază slujbe. Credincioșii dau de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Printre alimentele care se împart în această zi se numără strugurii, prunele și fagurii de miere.
Ziua de Sfânta Maria mai este numită popular și Paștele Verii. Este ziua care delimitează finalul verii de începutul toamnei, deși din punct de vedere calendaristic mai sunt încă două săptămâni de vară.
Citește și: Se urează La mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august? Ce spun preoții, de fapt
Fiind o sărbătoare atât de importantă, marcată cu cruce roșie, în această zi nu se lucrează. Sunt interzise atât treburile în gospodărie, cât și cele în afara ei. Se spune că dacă muncești în această zi, vei atrage ghinionul și paguba.
Citește și: Ce se împarte de Sfânta Maria. Ce este bine să dai de pomană pe 15 august
Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului marchează trecerea la cele veșnice a Fecioarei Maria. Aceasta a mai trăit pe pământ încă 11 ani după înălțarea la ceruri a Mântuitorului. Se spune că Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că urmează să treacă la cele sfinte, alături de Fiul Său. Alte sărbători dedicate mamei Mântuitorului sunt: