Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2022, pentru a nu fi urmărit de ghinion. Sfântul Andrei se sărbătorește în fiecare an, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Este seara în care se pune grâu la încolțit, iar credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, păstrate din cele mai vechi timpuri.
Sfântul Andrei este cel care a botezat greci şi geto-daci din Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. El a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare.
Tradiții și obiceiuri
În trecut, sărbătoarea bisericească a Sfântului Andrei ținea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie
De Sfântul Andrei nu e voie să se muncească întreaga zi
cei care încălcau această poruncă riscau să se îmbolnăvească, să aibă amețeli. De asemenea riscau să îi doară capul, să se înece, să fie arși cu apă fiarta, să fie bântuiți de strigoi
de Sfântul Andrei se goleşte cenuşa din sobe
oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos.
în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare, şi se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, să-şi astâmpere setea, o va lua de nevastă.
Ziua Sfântului Andrei este supranumită și Ziua Lupului.
În tradiția populară se spune că lupii coboară din munte și se adună în haite de câte doisprezece.
Pe 30 noiembrie, în trecut, oamenii se fereau să pronunțe numele acestor animale. Asta pentrua nu se întâlni cu ei în următorul an.
Potrivit spuselor din bătrâni, femeile nu au voie să se pieptene și nici să coasă pentru a nu le merge rău în anul care vine.
Conform tradiției, în această zi sfântă, românilor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie.
Tot de Sfântul Andrei, copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
Rugăciunea de Sfântul Andrei
Pentru că Sfântul Andrei este una dintre cele mai importante sărbători, preoții îi sfătuiesc pe credincioși, să rostească Rugăciunea Sfântului Andrei, încă de la primele ore ale dimineții.
„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi. Ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor.
Care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate. Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne.
Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta. Dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.
Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.
Rugăciunea pe care să o spui de Sfântul Andrei. Noaptea de Sfântul Andrei, adică 29 spre 30 noiembrie, este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc