Ce nu este bine să faci de Sfântul Dumitru 2022. Sfântul Dumitru este prăznuit în fiecare an de creștin-ortodocși pe data de 26 octombrie. Este una dintre sărbătorile foarte importante din calendarul ortodox.
Potrivit tradițiilor pastorale, odată cu această sărbătoare este marcat începutul iernii. Pentru locuitorii Capitalei, data de 26 octombrie vine cu un motiv în plus de bucurie. Sfântul Dimitrie este considerat ocrotitorul Bucureștiului, prilej cu care se organizează un amplu pelerinaj la racla cu moaștele sfântului depuse la Catedrala Patriarhală. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi de mare sărbătoare.
Potrivit credințelor populare, în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru se aprind focuri peste care copiii sar pentru a fi sănătoși tot anul. Totodată, focul este considerat un apărător împotriva spiritelor rele și se spune că este benefic pentru a încălzi morții.
După stingerea flăcărilor, țăranii iau un cărbune pe care îl aruncă mai apoi în grădină pentru ca pământul să primească puterea de a rodi.
De asemenea, în această zi, în mediul rural, gospodinele obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.
Tradiția spune că Sfântul Dumitru este patronul păstorilor și garantul soroacelor. Totodată, sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului.
În ziua Sfântului Dimitrie se împart vase cu mâncare, iar credincioșii merg la biserică și dau pomană pentru sufletele celor adormiți.
De praznicul Sf. Dumitru se tunde coama cailor de până la trei ani, pentru a avea un păr frumos.
Potrivit tradiției, cine respectă această sărbătoare va fi ferit de boli și necazuri tot anul.
În unele zone din țară, oamenii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Taină a Împărtășaniei.
Se spune că așa cum va fi ziua de Sf. Dumitru la fel va fi toată iarnă din punct de vedere meteorologic.
Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.
Rugăciunile adresate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir au adus mari împliniri celor care le-au rostit cu tărie și credință.
„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim. Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic, tot aşa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin.”
An de an, în preajma sărbătorii de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, se organizează un pelerinaj la Catedrala Patriarhală, acolo unde sunt depuse moaștele sfântului. Zeci de mii de oameni vin în fiecare an aici, așteptând neobosiți la rând ore întregi pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfântului Dumitru. Credincioșii îl consideră pe Sfântul Dimitrie un mare făcător de minuni.
Și anul acesta, oamenii vor putea lua parte la procesiune, însă detaliile organizatorice urmează să fi anunțate de către Biserica Ortodoxă Română.