Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, fiind marcată cu cruce roșie. Această sărbătoare pică în fiecare an pe data de 29 august, fiind ultima din anul bisericesc, care se încheie la 31 august. Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023? Tradiții și obiceiuri de care să ții cont în această zi.
Considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendar, Ioan Botezătorul s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus Hristos. Este numit și ”înainte-mergătorul” lui Hristos, vestitorul și botezătorul lui Iisus și botezătorul păcătoșilor în râul Iordan.
Părinții săi au fost Zaharia și Elisabeta. Se spune că Ioan și Iisus s-au ”cunoscut” încă de când erau în pântecele mamelor lor. Atunci când Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria, care îl purta în pântece pe Mesia, Ioan a început să ”salte” de bucurie în burta mamei lui.
Citește și: Dezlegare la pește în postul Sfintei Marii. Ce apare menționat în calendarul creștin ortodox
Vestea nașterii lui Ioan i-a fost adusă tatălui său de către Arhanghelul Gavriil. Zaharia nu a crezut că i s-a născut fiul, iar Dumnezeu l-a pedepsit, luându-i glasul. Ioan a predicat cuvântul lui Dumnezeu și a pregătit terenul pentru venirea Mântuitorului. A murit după ce a fost decapitat, din ordinul regelui Irod.
Acesta se căsătorise cu soția fratelui său, iar Ioan l-a mustrat pentru acest lucru. Irod a dat poruncă să fie întemnițat, iar la un ospăț soția lui, Irodiada, a cerut capul lui Ioan Botezătorul. Irod i-a îndeplinit dorința și a poruncit decapitarea lui Ioan, după care i-a adus femeii capul său pe o tavă de argint.
Citește și: Este mierea de post? Ce spun preoții
Fiind o sărbătoare atât de importantă, de ziua de 29 august se leagă numeroase tradiții și obiceiuri. În primul rând, este o sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie. Acest lucru înseamnă că, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul nu este bine să faci treburi casnice. Sunt interzise activitățile precum spălatul hainelor, cusutul sau datul cu mătura. Pe lângă acestea, credincioșii mai respectă o serie de interdicții care au explicație simbolică.
Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni