În fiecare an, pe data de 6 decembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care se ține cont cu sfințenie. Nu numai sărbătoarea în sine este marcată de superstiții, ci și ziua precedentă. Ce nu este bine să faci în Ajun de Moș Nicolae. Lucrurile de care să ții cont, dacă vrei să ai noroc în anul care vine.
Ziua de 6 decembrie este așteptată cu sufletul la gură, atât de către cei mici, cât și de către cei mari. Cu o seară înainte, Moș Nicolae trece pe la copii pentru a le lăsa cadouri în ghetuțe. Această tradiție se păstrează de câteva sute de ani și este întâlnită la multe popoare. Se spune că, în timpul vieții, Sfântul Nicolae a fost un om foarte generos, care ajuta, sub protecția anonimatului, oameni și copii, oferindu-le bani.
Legenda spune că Nicolae a oferit trei pungi cu galbeni la trei surori sărace, pentru că tatăl lor nu avea bani să le plătească zestrea. Cu monedele de aur de la Sfântul Nicolae, fetele și-au putut plăti zestrea și s-au căsătorit. Chiar dacă tatăl lor a încercat să afle cine le-a oferit banii, Nicolae a lăsat săculeții în mare secret și nu a fost descoperit. De atunci, se spune că dacă primești un dar și nu știi de la cine este, cel mai probabil este de la Moș Nicolae.
Citește și: Cine a fost Sfântul Nicolae? Ce minuni a înfăptuit și de ce este considerat ocrotitorul copiilor
Pe 5 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele în care Moș Nicolae le va lăsa darurile. Aceștia le spală și le lustruiesc, sperând ca în dimineața următoare vor găsi cadouri în ele. Tradiția spune că pe 5 decembrie, în Ajun de Moș Nicolae, nu este bine să te cerți cu nimeni. Se spune că dacă ești supărat pe cineva în această zi, vei aduce tristețe în familie în ziua de Crăciun.
Se spune, de asemenea, că trebuie să fim buni și milostivi atât pe 5, cât și pe 6 decembrie. Tradiția spune că este bine să le facem cadouri celor care sunt mai puțin norocoși și să fim mai generoși, întocmai ca Sfântul Nicolae.
Potrivit tradiției, nu toți copiii primeau daruri de Moș Nicolae, ci unii dintre ei găseau dimineața în ghetuțe o nuielușă. Aceasta era lăsată pentru copiii care au fost neastâmpărați, iar obiceiul are atât semnificație tradițională, cât și religioasă. Se spune că în anul 325, Nicolae a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, alături de alți episcopi care apărau creștinismul.
Acolo, Sfântul Nicolae a avut un conflict cu ereticul Arie, căruia i-a dat o palmă, pentru afirmațiile care susțineau că Mântuitorul nu are origini divine. Pornind de la acest gest, a început să fie oferită de Moș Nicolae nuielușa, în semn de avertisment. Potrivit tradiției, nuielușa trebuia să fie de măr, iar copiii care o primeau o puneau în apă, lângă icoană. Până la Anul Nou, aceasta înflorea, iar copiii o foloseau pe post de sorcovă.