Fiecare zi din Săptămâna Mare are semnificații deosebite pentru creștinii ortodocși. Credincioșii se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Domnului, iar zilele premergătoare Paștelui sunt încărcate de simboluri. Ce este și ce nu este bine să faci în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, potrivit tradiției creștine. Mulți oameni țin cont de aceste obiceiuri.
Cu fiecare zi care trece, ne apropiem tot mai mult de sărbătoarea Învierii Domnului. Săptămâna Mare, cea care precedă Paștele, este una dedicată postului și introspecției. Creștinii ortodocși se pregătesc fizic și spiritual pentru cea mai solemnă dintre sărbătorile din calendar.
Citește și: Când se spală în Săptămâna Mare. Orice credincios trebuie să știe asta
Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi cu totul specială, din punct de vedere liturgic. Este ziua în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda pe 30 de arginți. De asemenea, această zi se leagă de povestea femeii păcătoase, care s-a căit și s-a smerit, devenind mironosiță.
În miercurea din Săptămâna Mare se mai pot face treburi atât în casă, cât și în afara acesteia. Este ultima zi înainte de Paște în care se mai spală, se calcă, se face curățenie și se fac mici reparații în gospodărie. De asemenea, se mai poate lucra în curte și la câmp. Se spune că în această zi este bine ca toți membrii familiei să participe la treburile casnice, în procesul de pregătire pentru Paște.
Citește și: Ce sunt Deniile și care este semnificația slujbelor din Săptămâna Patimilor
Se spune că Miercurea Mare nu trebuie să te găsească supărat sau certat cu nimeni, pentru că așa îți va merge tot anul. De asemenea, nu este bine să înjuri sau să ai gânduri necurate. Curățenia dinainte de Paște trebuie să fie atât trupească, cât și sufletească.
Miercurea din Săptămâna Patimilor este prin tradiție o zi de post, dar se spune că este bine să fie ținut post negru. Potrivit credinței, acele persoane care reușesc să țină post negru miercuri și vineri vor fi ferite de boli. În mediul rural, unde încă se face focul în sobe, în această zi se scoate cenușa și se aruncă în grădină, pentru un rod bogat.
La biserici se oficiază slubja Sfântului Maslu, pentru vindecarea bolnavilor. Este invocat ajutorul Fecioarei Maria, al Sfintei Cruci și al tuturor sfinților, pentru vindecarea bolilor. Seara, are loc slujba numită Denie în fiecare lăcaș de cult.