Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Aceasta prăznuiește trecerea Sfintei Fecioare Maria la viața veșnică, în împărăția Fiului ei. Pe data de 15 august se ține cont de multe tradiții și superstiții. Iată mai jos ce nu este bine să mănânci de Sfânta Maria.
Una dintre cele mai importante superstiții din ziua de 15 august, de Sfânta Maria Mare, este cea a focului. În multe zone din România focul nu se aprinde în această zi de sărbătoare. Se spune că celui care mănâncă mâncare gătită la foc pe 15 august îi vor lua foc acareturile și va lua boli care pocesc. În această situație părerile sunt împărțite. Sunt și surse care spun că nici pe data de 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, nu se mănâncă mâncare gătită. Potrivit superstițiilor de Sfânta Maria, dacă gătești înainte sau după Sfânta Maria Mică ți se varsă oala cu mâncare.
Nu se lucrează deloc în ziua de Sfânta Maria. Gospodarii vor avea recoltele blestemate și fără roade dacă vor lucra. De asemenea, vitele li se vor îmbolnăvi, iar gospodăria lor se va destrăma dacă nu țin cont că ziua de 15 august este zi de odihnă. În ziua de Adormirea Maicii Domnului nu e bine să te scalzi în ape curgătoare deoarece te va “lovi” soarta.
Dacă trebuie să faci un drum important de Sfânta Maria, se spune că e bine să fii însoțit de cel mai bun prieten. Plecarea la drum de unul singur arată egoism. Dacă totuși pleci singur la drum, asigură-te că ai la tine o cruciuliță sau alt obiect sfințit. De asemenea, dacă pe 15 august vor fi furtuni cu descărcări electrice înseamnă că Fecioara Maria își arată supărarea față de oamenii necredincioși.
Nu e bine să dormi în ziua de Sfânta Maria deoarece te vei simți vlăguit până la finalul anului. Este interzis ca fetele să își taie părul în ziua de Sfânta Maria și să-l arunce la gunoi. Este interzis scăldatul în ape curgătoare. Nu este bine să te cerți cu cineva în ziua de Sfânta Maria. Dacă cineva îți poartă dușmănie este bine să te împaci cu acea persoană.
În zona Moldovei gospodinele dau de pomană fructe, struguri sau prune, dar și pâine sfințită la biserică, în timpul slujbei de Adormirea Maicii Domnului. După ce oferă alimente de pomană, acestea trec printre morminte pentru a tămâia.
În Muntenia, persoanele care au stupi recoltează primii faguri cu miere și îi împart cu familia, vecinii sau cu cei care nu au stupi, dar și cu persoanele nevoiașe. În această zi, de Sfânta Maria, se coace porumb pe grătar.
Potrivit religiei, ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, este o zi foarte importantă pentru cei care își doresc un copil. Maica Domnului îl roagă pe Dumnezeu să plece urechea la rugăciunile de dezlegare a pântecelor și să dăruiască copii celor care și-i doresc. Așa s-a întâmplat în cazul părinților Sfintei Maria, Ioachim și Ana.