După cum arată datele Ministerului Educației, aproximativ trei milioane de elevi au început astăzi, 5 septembrie, școala. După cum bine știm, noul an școlar a venit cu o serie de modificări, dar și cu noi reguli, iar unele dintre acestea îi vizează pe părinții elevilor. Iată ce nu mai au voie părinții să facă în noul an școlar 2022-2023.
În luna august, în Monitorul Oficial a publicat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Astfel, în regulamentul menționat au apărut nu mai puțin de zece modificări.
Una dintre acestea stabilește că elevii nu vor mai putea fi exmatriculați. Totodată, dascălii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină. O altă modificare face referire la faptul că părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate cadrelor didactice.
Mai exact, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, este vorba despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”. În plus, pentru a afla cum evoluează elevii, părinții acestora trebuie să ia legătura cu educatoarea/ învăţătorul/ profesorul sau dirigintele cel puțin o dată pe lună.
Conform noului Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, „elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic”.
La alineatul 5 al articolului 106 adăugat în ROFUIP, se menționează că acest plan va fi folosit „pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare”, potrivit edupedu.ro.
Elevii din clasa pregătitoare și I, ce nu pot fi lăsați repetenți, însă „au manifestat dificultăți de învățare, menționate în raportul de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor față de învățare”, vor rămâne în colectivele în care au învățat, însă pe parcursul anului școlar următor vor intra într-un program de remediere/recuperare școlară.
În ceea ce privește obligațiile elevilor, aceștia au aceleași drepturi și obligații ca și până în prezent. Mai exact, potrivit după cum stabilește Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elevul: