Ce nu se face de Sfânta Maria Mică. Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, așa cum mai este cunoscută în popor, prăznuită pe 8 septembrie, este prima sărbătoare din noul an bisericesc. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul crești-ortodox, pe care credincioșii o repsectă cu sfințenie.
În fiecare an, pe data de 8 septembrie, creștin-ortodocșii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. Este unul dintre Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe închinate Fecioarei Maria.
În calendarul creștin ortodox sunt închiate 4 mari sărbători Maicii Domnului:
Anul Nou bisericesc începe pe 8 septembrie, iar prima mare sărbătoare este Nașterea Sfintei Fecioare Maria.
Există o serie de lucruri pe care nu este bine să le faci în această zi:
În această zi, în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe are loc Sfânta Liturghie. Creștinii merg la biserică, aprind lumânări și se roagă la Maica Domnului pentru sănătate, bunăstare și îndeplinirea dorințelor.
În ziua praznicului, creștinii duc la biserică pâine, fructe şi lumânări pentru a fi sfințite. După slujba de sfinţire, credincioșii împart aceste ofrande binecuvântate copiilor şi săracilor, rugând-o pe Maica Domnului să aducă în familia lor spor, armonie şi sănătate.
În popor se știe faptul că Sfânta Fecioara Maria este grabnic ajutătoare, iar credincioșii, în special cei suferinzi, „aleargă” către ea pentru vindecarea bolilor și rostesc rugăciuni pentru ca Maica Domnului să îi ajute.
În această zi de mare sărbătoare, atât în mediul rural cât și în cel urban, se păstrează o tradiție veche de sute de ani: în dimineața zilei de 8 septembrie, credincioșii aprind candela lângă icoana Maicii Domnului și se roagă la ocrotitoarea tuturor credincioșilor să le dăruiască sănătate și să le binecuvânteze căminul cu sănătate și cu roadele recoltei din acest an.
„Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare spre tine îmi îndrept gândul, inima și toate simțurile și te rog cu lacrimi: Pâna când Măicuță a milostivirii va fi această durere necontenită pe pământ?
Până când vrăjmașii nevăzuți ai neamului omenesc vor da lovituri atât de puternice bieților oameni? Până când vor pângări și vor necinsti trupurile, sufletele și vietile lor? Înșelindu-i ca să nu cunoască adevarul, să nu îndeplineacsă poruncile divine și să nu dea slavă și cinste pururi măritului Dumnezeu Cel în Treime închinat: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt?
Ridica-te Stăpână Atotbună și zdrobește pe vrăjmașii noștri și ai Fiului tău iubit Isus Hristos, îngrozindu-i cu nebiruita-ți sfintenie, indreptându-ne pe cărările mântuirii, ca să dăm mereu mărire lui Dumnezue. Roagă-te Fecioară pentru Sfânta Biserică, pentru propavăduirea evangheliei pe întreg pământul, pentru poporul acesta, conducătorii lui, rudele mele, pentru văduve, pentru orfani, bogați, săraci, necăjiti, bolnavi, pentru cei prigoniți, pentru credință, pentru salvarea celor care au rătăcit la secte, pentru cei răposați.
Ajută-ne să ne pocăim toți oamenii de păcatele noastre, să iubim Biserica, să ne spovedim adesea, să renunțăm la păcate, vicii și necredință. Ajută-ne să nu fim insensibili la chemarea divină a blândului tău Fiu care a venit să sufere chinuri barbare pentru bietele ite ranite atit de mult de vrajmaș.
Roagă-te Măicuță Sfântă și pentru aceste nevoi ale mele (rostesti necazurile pe care le ai, dorintele pe care să ți le împlineasca Maica Domnului).
Slava Tatului si Fiului si Sfintului Duh in vecii vecilor. Amin!”.