Ce nu se face de Sfinții Petru și Pavel 2023. Cele mai cunoscute superstiții, ce nu au voie femeile să mănânce în această zi

Superstițiile din această zi de mare sărbătoare
Ce nu se face de Sfinții Petru și Pavel 2023. Cele mai cunoscute superstiții, ce nu au voie femeile să mănânce în această zi

Pe data de 29 iunie este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Aceștia îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Fiind o zi cu cruce roșie în calendar, se ține cont de mai multe tradiții și superstiții. Află de mai jos ce nu se face de Sfinții Petru și Pavel.

Sfinții Petru și Pavel, sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

Sărbătoarea de pe 29 iunie mai este cunoscută și drept SânPetru de Vară. În popor, această zi marchează mijlocul verii agrare şi timpul secerişului. Cei doi apostoli sunt pomeniţi împreună deoarece au murit în aceeaşi zi, a anului 67.

Potrivit datinilor populare românești, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Despre Sfântul Petru se spune că guvernează peste ploaie și căldură și posedă puterea de a arunca grindină peste pământ.

Se mai spune că atunci când oamenii se îndepărtează de credință, Sfântul Petru cheamă balaurii și începe să pornească grindina asupra acestora. Mai întâi o mărunțește pentru a nu-i pune pe oameni în mare pericol.

În ziua de Sfinții Apostoli Pavel și Petru oamenii obişnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morţi. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de Moşii de SânPetru. Potrivit credinţei populare, moşii ar fi fost nouă bătrâni care făceau doar lucruri bune şi minuni peste tot pe unde mergeau.

Ce nu se face de Sfinții Petru și Pavel. E mare păcat

În ziua de 29 iunie, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, creștinii ortodocși țin cont de câteva lucruri foarte importante.

  • Nu se lucrează în ziua de Sfinții Petru și Pavel. Altfel se întorc colacii de la morți.
  • Nu este bine ca nicio femeie să mănânce mere până în această zi deoarece îi supără pe morți. Ele pot mânca abia după ce trece această sărbătoare.
  • Nu se scutură merii. Se spune că dacă se respectă această datină vor fi ocrotite ogoarele de căderea grindinei.
  • În această zi nu se spală și nu se coase deoarece sunt atrase forțele necurate.
  • Nu se pun capcane în ziua de 29 iunie, iar lupii nu se alungă cu focuri de armă.

Vezi și – Rugăciunea puternică pentru îndeplinirea dorințelor. Face adevărate minuni, ce cuvinte să rostești

Rugăciunea care se rostește pe 29 iunie, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

În ziua de 29 iunie credincioșii spun o rugăciune pentru a scăpa de blesteme, vrăji și farmece. Se spune despre această rugăciune că aduce noroc și energie pozitivă în casă.

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.

Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *