Miercuri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. Acesta are o durată de 40 de zile și se încheie pe 24 decembrie, în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului. Perioada de post este marcată nu doar de interdicții alimentare, ci și de o serie de tradiții și obiceiuri. Ce nu se face în Postul Crăciunului 2023, potrivit credinței. Superstițiile de care oamenii țin cont.
Sărbătoarea Nașterii Domnului este una dintre cele mai importante pentru creștini, fiind precedată de o perioadă de post. Spre deosebire de Postul Paștelui, care este cel mai lung și cel mai aspru, Postul Crăciunului este ușor de ținut, fiind multe zile de dezlegare.
Din acest motiv, dar și pentru că precedă o sărbătoare cu impact pozitiv pentru creștinii ortodocși, acest post mai este numit și Postul Bucuriei. Are o durată de 40 de zile, amintind de postul pe care l-a ținut profetul Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Tablele Legii.
La fel ca în toate zilele de post de peste an, nu se consumă alimente de origine animală. Nici untdelemn sau vin nu se consumă, decât în zilele de dezlegare. Iată ce alte lucruri nu este bine să faci în post!
Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu
Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare la pește. În aceste zile, credincioșii pot consuma carne de pește, icre sau alte preparate pe bază de pește. Aceste zile sunt:
Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni
Postul ar trebui să fie și o perioadă de meditație, introspecție și rugăciune pentru credincioși. În cele 40 de zile până la Crăciun, se poate rosti următoarea rugăciune:
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.