Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria? Peste două milioane de români își sărbătoresc ziua de nume pe 15 august, de Sfânta Maria. Chiar dacă există persoane care spun că de Adormirea Maicii Domnului nu se fac urări, există preoți care infirmă acest mit, susținând că Adormirea Maicii Domnului este prilej de sărbătoare.
Numele Maria provine din ebraică și înseamnă copil dorit (Miryam). În zilele de 15 august și 8 septembrie se sărbătoresc multe derivate ale numelui Maria, precum: Anamaria, Meri, Mari, Măriuța, Marioara, Marita, Mariana, Marilena, Marinela, Marina, Marieta, Marica, Marusia, Maricica, Mia, Maya, Mița, Mimi, Mioara, Marian, Marin, Marinuș și Marinică.
Părerile sunt împărțite în această situație. Există oameni care spun că numele Marius provine de la Zeul Marte și oameni care susțin că, de fapt, vine din latină – Caius Marius, fiind unui dintre vestiții oameni de stat și comandant militar.
Numele Maria reprezintă puritate, fiind purtat de mama lui Iisus Hristos. Există însă culturi care au interpretări diferite. Spre exemplu, în accepțiunea egipteană, numele Maria ar veni de la mry, care înseamnă iubire sau iubit. Lingviștii cred că acest nume provine de la numele ebraic Maryam, care se traduce prin „picătură de mare” sau „stea de mare”.
Creștinii ortodocși țin cont de mai multe tradiții și superstiții în ziua de Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului. Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Creștinii ortodocși rostesc rugăciuni în ziua de Sfânta Maria. Cea mai puternică rugăciune care se spune pe 15 august îndeplinește orice dorință, potrivit religiei.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”.
După aceste rânduri, rostește „Tatăl nostru” și apoi:
„Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”.