Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru 2023. Cui trebuie să urezi „La mulți ani” pe 26 octombrie

Cui trebuie să faci urări în această zi

Scris de: Daoud Andra

25 Oct. 2023

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru 2023. Cui trebuie să urezi La mulți ani pe 26 octombrie

Pe 26 și 27 octombrie, creștinii din România îi sărbătoresc pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, dar și pe Sfântul Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucureștiului. Cele două zile reprezintă prilej de sărbătoare pentru cei care poartă numele Dumitru sau derivate de la acesta. Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru 2023? Iată cui trebuie să spui ”La mulți ani!”

Semnificația numelui Dumitru

Sfântul Dumitru a fost unul dintre cei mai importanți martiri creștini și a trăit la sfârșitul secolului al III-lea. Moaștele sale se află în Grecia, la Tesalonic și se spune că din ele izvorăște mir. Numele sfântului este purtat de multe persoane, atât în România, cât și în Grecia, Bulgaria, Serbia și țările învecinate.

În limba greacă, numele Dumitru/Dumitra înseamnă ”pământul-mamă” și simbolizează conexiunea sacră dintre om și natură, dintre om și pământul din care a fost făcut. Oamenii nu pot trăi departe de rădăcinile lor, iar natura este ca o a doua casă, de care trebuie să avem grijă.

Citește și: Cine a fost Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie în calendarul ortodox. De ce i se spune și Izvorâtorul de Mir

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru 2023

În România, peste 300.000 de oameni își sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Dumitru. Cei mai mulți dintre aceștia sunt bărbați și poartă numele Dumitru, dar și derivate. Pe 26 și 27 octombrie, le vom spune ”La mulți ani!” tuturor celor care au următoarele prenume:

  • Dumitru, Dumitrache, Mitică, Dima, Dimitrie, Dimitri, Mitruț, Mitrică, Mitru, Mitrea, Mitu;
  • Dumitra, Dumitrița, Mituța, Dumitrica, Demetra, Dumitrana, Mița, Dumitrina sau Mimi.

Dintre cei aproximatix 330.000 de români care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Dumitru, aproape 44.000 sunt femei, iar restul bărbați, potrivit statisticilor MAI.

Citește și: Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 26 octombrie

Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir și Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir este prăznuit pe data de 26 octombrie, în fiecare an. Moaștele sale aflate la Tesalonic produc mir sfânt, care este colectat și oferit credincioșilor bolnavi, pentru tămăduire.

Pe data de 27 octombrie, este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov. Acesta a trăit în timpul împăraților romani Petru și Asan, în Bulgaria. A fost canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română și este considerat ocrotitorul Bucureștiului.

Moaștele sale se află la Catedrala Patriarhală și, în fiecare an cu ocazia sărbătorii, se organizează pelerinaj pe dealul Patriarhiei. Credincioșii merg să se roage la Sfântul Dimitrie, pentru sănătate, acesta fiind cunoscut pentru minunile pe care le-a înfăptuit.

Citește și: Rugăciunea Sfântului Dumitru. Cuvintele puternice pe care e bine să le rostești, fac minuni

Cum au fost găsite moaștele Sfântului Dimitrie

”Odată, s-a revărsat apa Lomului, încât prăbușea copacii de pe țărmuri, surpa podurile și aducea cu ea bolovani mari. Atunci s-au surpat lespezile care acopereau trupul sfințit al Cuviosului Dimitrie cel Nou și moaștele au căzut în apă, rămânând vreme îndelungată acolo, ca o neprețuită comoară duhovnicească. Apoi s-a arătat Cuviosul, în vis, unei copile, care era chinuită de duh necurat, arătându-i locul și zicându-i: ‘Eu te voi vindeca, dacă părinții tăi mă vor scoate din apă!’ Dimineața, copila a spus părinților visul pe care l-a avut.

Atunci, adunându-se preoți și oameni mulți, s-au dus toți la locul descoperit copilei în vis, unde adeseori se ivea o lumină, care se socotea de cei de rând a fi semn că acolo era o comoară. Căutând cu de-amănuntul, au aflat sfintele lui moaște în prundiș, după cum se arătase copilei, le-au scos întregi, strălucind ca aurul, și le-au dus în satul Basarabov.”, scrie Basilica.ro.

În anul 1774, moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov au fost aduse la București. Se întâmpla pe vremea când mitropolit al Țării Românești era Grigorie al II-lea. De atunci sfintele moaște ale lui Dimitrie se află la Catedrala Patriarhală (numită Mitropolitană în trecut)

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *