Sfântul Gheorghe este prăznuit pe 23 aprilie, ziua în care mulți români își sărbătoresc ziua onomastică. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștină și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Iată ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe.
Peste 900.000 de români își serbează onomastică, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe.
Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștină și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.
Din cei peste 900.000 de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați și peste 180.000 femei.
„S-a înrolat în armata română și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credință creștină.
Citește și: Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 26 octombrie
Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credință. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapă cu var, încălțămintea cu cuie, băutură otrăvită, bătaia cu vană de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credință să. Martorii suferințelor Sfântului Gheorghe, uimiți de puterea să de a rezistă la durere, au renunțat la credință în zeități păgâne, îmbrățișând creștinismul.
O dovadă a sfințeniei sale o reprezintă o minune săvârșită de Sf. Gheorghe în timpul întemnițării sale. Atingând trupul unui deținut mort din celulă să, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să se creștineze. Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acordă înalte onoruri în schimbul renunțării la creștinism, Dioclețian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe și a soției sale”, potrivit Doxologia.
„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.
Citește și: Ce este bine să faci cu Agheasma Mică de la Izvorul Tămăduirii. Ce spune tradiția, de fapt
Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.
Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului.
De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”.