Cadrele didactice care oferă lecții în privat, contra cost, unor elevi, au anumite obligații. Potrivit unui nou proiect de ordin aflat în consultare publică la Ministerul Educației, calitatea de profesor meditator vine cu câteva noi cerințe. Ce obligații au profesorii care dau meditații, potrivit noilor prevederi. Ce riscă cei care nu se supun reglementărilor.
Potrivit unui nou proiect aflat în consultare publică, profesorii care oferă meditații au câteva noi obligații. Aceștia trebuie să completeze, în fiecare an, o declarație de interese. Documentul trebuie să menționeze meditațiile oferite și școlile de la care provin elevii care primesc lecții în privat.
Proiectul privind completarea acestor declarații de interese se află în consultare publică până pe data de 4 noiembrie. Acesta vine în completarea Legii Educației, care a intrat în vigoare anul acesta, în luna septembrie.
Citește și: Când se întorc elevii la școală după vacanța de toamnă. Câte vacanțe mai sunt în acest an școlar
Potrivit noii Legi a Educației, cadrele didactice nu mai pot să mediteze elevii cărora le predau la clasă. Profesorii care nu se supun noilor reglementări și care nu completează declarația de interese riscă abateri disciplinare.
Începând de la 1 ianuarie 2024, profesorii care nu respectă legea și fac în continuare meditații cu elevii pe care îi au și la clasă riscă să fie cercetați disciplinar și sancționați. Autoritățile vin și cu precizări legate de cum se completează declarațiile.
Citește și: Cum este corect, de fapt: doamna profesoară sau doamna profesor. Regula pe care mulți elevi o încalcă
”Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere, și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează. (…) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese. Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31 decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare”, se arată în documentul elaborat de Ministerul Educației.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) este de părere că noile prevederi sunt abuzive. Acesta a transmis că profesorii nu ar trebui să dea socoteală cu privire la elevii de la alte școli pe care îi meditează.
”În Legea Învățământului preuniversitar se spune că profesorii nu pot face meditații cu elevii pe care îi au la clasă, prevedere foarte bună, spunem noi, nu mai sunt discuții. Numai că prin această propunere, profesorii trebuie să comunice în acea declarație dacă fac meditații și cu elevi de la altă școală. Este aberant, chiar se sare calul. De ce ar trebui să știe școala unde este profesorul titular, că acesta face meditații cu un elev de la altă unitate de învățământ? O să vorbim și noi la minister când vom fi consultați, așa cum este normal, o să transmitem că este un abuz”, a transmis Simion Hăncescu, pentru Adevărul.