Murăturile se numără printre pregătirile care nu lipsesc din cămară sau din beci, iarna. Indiferent că vorbim despre castraveți, gogoșari sau legume asortate, dacă pui murături în oțet, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Ce oțet se pune la murături și de ce trebuie să adaugi zahăr în compoziție.
Ingredientele care ajută murăturile să se păstreze bine
Toamna este anotimpul în care gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă. Zacusca, murăturile și compoturile sunt preparatele care se fac în multe bucătării, în această perioadă. Atunci când vine vorba despre murături, fiecare gospodină are câte o rețetă preferată, pe care o pregătește an după an.
Indiferent că pui murăturile în oțet sau în saramură, pe lângă legume și lichid, mai sunt câteva ingrediente-cheie care se adaugă în borcane. Unele dintre ele dau aromă murăturilor, altele le ajută să se păstreze crocante pe parcursul anului. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia unei zile reușite, iar pentru a-ți începe dimineața cu energie și vitalitate, combinațiile naturale de alimente…
Murături în oțet
Ce oțet se pune la murături
Murăturile puse în oțet trebuie să respecte anumite reguli. Soluția în care vor sta legumele la murat trebuie să aibă o concentrație potrivită, să nu fie nici prea acră, nici prea acidă sau sărată. Pentru a balansa gustul și aciditatea, oțetul se diluează cu apă și se amestecă cu sare și puțin zahăr.
Pe piață există diferite tipuri de oțet, obținut atât din fructe, din vin, cât și industrial, din acid acetic. Oțetul pe care îl folosim la murături trebuie să respecte două condiții:
Să aibă concentrația menționată în rețetă. Dacă rețeta spune că se folosește oțet de 9 grade și pui un oțet de 20 de grade fără să îl diluezi corespunzător, murăturile vor ieși extrem de acre.
Să fie incolor. Dacă ții la aspectul murăturilor și nu vrei ca acesta să fie influențat de culoarea oțetului, alege unul incolor. Oțetul de mere, de exemplu, poate să schimbe culoarea legumelor din borcane.
Reguli pentru ca murăturile să se păstreze impecabil
Pentru ca murăturile să se păstreze în stare excelentă pe parcursul anului, trebuie să ții cont de câteva reguli. Acestea se aplică atât la murăturile în saramură, cât și la cele puse în oțet.
Borcanele trebuie să fie curate și sterilizate. Acest lucru se poate face folosind cuptorul, mașina de spălat vase sau cuptorul cu microunde. De asemenea, trebuie să fie sterilizate și capacele.
Ustensilele și mâinile trebuie să fie foarte curate. Dacă microbii pătrund în borcane, se poate întâmpla ca murăturile să se strice și să facă floare.
Folosește sare grunjoasă. Indiferent că pui murături la saramură sau la oțet, sarea folosită trebuie să fie grunjoasă, specială pentru murături. Sare fină folosită la gătit nu este bună pentru aceste preparate.
Respectă rețeta. Dacă folosești cantități diferite de sare sau oțet față de cele menționate în rețetă, este posibil ca acestea să nu stea bine.
Folosește apă de calitate. Poate fi apă plată, apă filtrată sau apă de la robinet, fiartă și răcită.
Lasă-le să se răcească treptat. Dacă pui lichidul fierbinte în borcan sau dacă sterilizezi murăturile, lasă borcanele să se răcească treptat, acoperite cu o pătură sau cu prosoape.
Depozitează-le într-un loc unde să fie ferite de căldură și umezeală. Cămara sau beciul sunt ideale pentru a păstra borcanele cu murături.
Murăturile sunt un ingredient esențial în dieta românească, fiind adesea consumate alături de diverse preparate tradiționale. Se prepară cu multă atenție, iar depozitarea lor corespunzătoare…
Murăturile sunt o parte esențială a bucătăriei românești, iar prepararea lor implică, de obicei, utilizarea oțetului. Alegerea tipului potrivit de oțet este crucială pentru a…