Dacă locuiești la casă, știm cât de important este pentru tine să ai o cute frumos amenajată. Iar aleile străjuite de-o parte și de cealaltă cu flori și gazon sunt cea mai utilizată opțiune. Însă fără copaci, grădina nu are același famrec. Din punct de vedere vizual, parcă este incompletă. De aceea, este recomandat ca în funcție de spațiul pe care îl al la dispoziție să plantezi și câțiva copaci. Atenție, însă, ce pomi alegi să plantezi în curtea ta. Ar putea să îți aducă mai multe dezavantaje decât beneficii. Din acest articol vei afla ce pomi nu se plantează de regulă lângă casă.
Copacii au un dublu rol, atât funcțional, cât și estetic. Dacă ne referim la funcționalitatea sa, cu toții suntem de acrod cât de benefică este umbra unui pom în zilele toride de vară. În plus, în funcție de specia acestuia, el ne poate oferi fructe sau frunze pe care să le consumăm fie ca atare, fie sub formă de ceaiuri.
Referindu-ne acum la partea vizuală, pomii au un accentuat rol estetic. Ei ne pot încânta privirea cu aspectul lor deosebit, începând din primăvară, de când dau primii muguri și până toamna târziu când se „dezbracă” de frunze. Sunt însă și specii de a căror frumusețe ne putem bucura pe parcursul întregului an, precum coniferele, care își păstrează coroana verde și în timpul sezonului rece.
Cu toate acestea, există anumiți pomi care nu ar trebui plantați lângă casă, din varii motive. Iată 4 specii de care să te ferești:
Este un arbore rezistent, deloc pretențios, care crește foarte repede și se întreține foarte ușor. Cu toate acestea, nu este un copac recomandat să îl plantezi lângă casă. Chiar dacă se înalță repede și falnic, are un sistem radicular superficial și moale. În plus, trunchiul său este predispus la putrezire, ceea ce îl face foarte instabil în timpul furtunilor puternice. De asemenea, plopul poate fi şi afectat de insecte și boli, ceea ce îl face şi mai expus la intemperii.
Citește și: „Pomi pe care să nu-i plantezi sub nicio formă în curte. Vei avea numai necazuri”
Dudul sau agudul este un copac de ale cărui fructe ne bucuram foarte mult în copilărie. Însă la fel de adevărat este că atunci când începe să se scuture, pentru cei care au un dud în curte este un adevărat coșmar. Dudele căzute din copac fac mizerie și sunt greu de curățat. Însă nu numai acesta este motivul pentru care nu ar trebui să plantezi dud lângă casa ta. Fiind un pom care produce o cantiate mare de polen, este practic un magnet pentru insecte, așa că nu te vei putea bucura pe deplin de umbra oferită de acesta în timpul verii. De asemea, frunzele de dud sunt preferate de viermii de mătase, iar umbra lui foarte deasă, face ca iarba de dedesubt să nu crească sau alți pomi să nu se dezvolte.
Există numeroase tipuri de mesteacăn pentru care poți opta, toate adăugând grădinii un aspect somptuos. Problema cu mesteacănul alb este că nu poate prospera într-un climat cald și uscat și că este sensibil la un ucigaş notoriu specific acestui copac, cunoscut sub numele de “sfredelitorul bronzului de mesteacăn”. Mai mult decât atât, mesteacănul alb are un sistem radicular foarte superficial, care îl face destul de instabil și de periculos, deci nu poate fi plantat oriunde.
Acest copac este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai rezistenți și durabili arbori. Însă este extrem de sensibuil la un anumit dăunător. Ciuperca microscopică denumită “Chalara fraxinea”, infectează frunzele, scoarţa şi lemnul frasinului și dezvoltă pe acesta pete negre și ulcere care duc în timp la moartea crengilor afectate.