Ce pomi se plantează toamna. Regula de aur pentru a rezista la frig și a avea rod bogat

Trucuri pentru o grădină de vis

Scris de: Daoud Andra

28 Sep. 2023

Ce pomi se plantează toamna. Regula de aur pentru a rezista la frig și a avea rod bogat

Dacă locuiești la curte, pomii fructiferi nu trebuie să îți lipsească din gospodărie. Dacă îi îngrijești cum trebuie, te poți bucura de rodul lor bogat an după an. Unii pomi fac fructe chiar în următorul an de la plantare, în timp ce alții vor rodi abia la câțiva ani după ce au fost sădiți. Ce pomi se plantează toamna și cum îi protejezi de frig până primăvara viitoare.

Pregătirea terenului pentru a planta pomi

Pentru a se dezvolta și a rodii, pomii fructiferi au nevoie de un sol potrivit, soare, apă și substanțe nutritive. Dacă ai cumpărat puieți de pomi pe care urmează să îi plantezi în curte sau în livadă, trebuie să te asiguri mai întâi că pământul este potrivit.

Pomii nu se dezvoltă bine în soluri calcaroase, pietroase sau mlăștinoase. Pământul trebuie să fie fertil și permeabil, cu un pH neutru și o compoziție chimică slab acidă sau alcalină. Locul ales pentru plantarea pomilor nu trebuie să fie pe o pantă cu înclinație mai mare de 6% sau în zone în care se formează curenți de aer puternici.

Înainte de a planta pomii, pământul trebuie să fie curățat de buruieni, nivelat și arat. Sapă gropile cu o lună înainte de plantarea propriu-zisă, astfel încât solul să aibă timp să se aerisească. Adâncimea gropilor trebuie să fie de 60-80 cm, iar dimensiunea lor pornește de la 60×60 cm și poate ajunge până la 120×120 cm, în cazul solurilor argiloase.

Citește și: Stropește merii și perii din livadă cu aceste ingrediente. Singura soluție care garantează pomi sănătoși și roditori

Toti romanii care stau la curte trebuie sa stie asta. Ce iti permite legea sa faci cu copacii vecinilor
Livadă de meri

Ce pomi se plantează toamna

Nu toate tipurile de pomi fructiferi au nevoie de aceleași condiții pentru a se dezvolta. Unii pomi iubesc căldura, motiv pentru care nu ar trebui să îi sădim înainte de a începe sezonul rece. Perioada ideală pentru a planta pomii toamna este cuprinsă între finalul lunii septembrie și până la jumătatea lunii octombrie, chiar mai târziu dacă vremea o permite.

Citește și: Ce poți planta printre pomii fructiferi. Secretul grădinarilor pentru cele mai bogate recolte

În ceea ce privește speciile de pomi care pot fi plantați toamna, printre acestea se numără: merii, perii, prunii, alunii. În schimb, pomii precum cireșii, piersicii, nectarinii, smochinii, caișii sau migdalii trebuie să fie plantați primăvara, pentru a avea parte de lumină și căldură.

Ce să faci cu rădăcinile pomilor înainte de a-i planta

Atunci când cumperi puieți de pomi fructiferi, de obicei aceștia au rădăcina învelită într-o folie de plastic, pentru a fi protejată. Înlătură ambalajul și înmoaie rădăcinile pomilor într-un amestec de: apă, pământ și gunoi de grajd în cantități egale. Lasă pomul în amestec cel puțin o oră, astfel încât rădăcinile să fie bine hidratate și hrănite și să se mențină așa și după ce plantezi pomul. Acest procedeu este cunoscut cu numele de ”mocirlire”.

Citește și: De ce să bați cuie ruginite în pomii fructiferi din curte. Secretul de top al experților, ajută mai mult decât ai fi crezut

Fixează rădăcinile în pământ și încearcă să plantezi pomul cât mai drept. După ce ai acoperit groapa, tasează cât mai bine solul și toarnă două găleți de apă. Dacă nu sunt precipitații, peste 4-5 zile udă din nou pomul, însă cu o cantitate mai mică de apă.

Când vine iarna și sunt temperaturi negative, pentru a proteja rădăcinile de îngheț, fă un mușuroi de pământ în jurul tulpinii pomului nou plantat. Îl poți feri de îngheț și adăugând un strat de mulci peste pământ, de jur împrejur.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *