Vine primăvara și mai ai două- trei verze murate în butoiul de pe balcon? Nu e nevoie să le arunci, îți spunem noi ce poți face cu ele. Desigur, poți să faci repede câteva sarmale de post sau o mâncare delicioasă cu varză, dar tot mai rămâne suficientă varză pe care ai vrea să o utilizezi. Iată ce recomandări avem pentru a păstra varza murată chiar și tot anul, în condiții optime.
Varza murată și alimentele fermentate, în general, sunt alimente vii, iar acest lucru le face diferite de alte tipuri de alimente. Unele dintre întrebările care apar adesea sunt în ceea ce privește depozitarea, în special, care este cea mai bună modalitate de a păstra varza murată după ce aceasta a fost complet fermentată. Odată cu venirea căldurii, temperatura ridicată poate duce la accelerarea fermentației, astfel varza se înmoaie și se strică.
Cel mai bine, după ce ai scos varza din butoi, fie o parte o toci mărunt și o pui la borcane bine etanșate cu capac, în frigider, fie desfaci foile de varză murată și le pui în pungi cu fermoar, la congelator.
Congelarea este o modalitate bună de a conserva varza murată pe termen lung. Varza murată congelată rămâne bună timp de 12 până la 24 de luni și chiar mai mult dacă este depozitată corespunzător. Zeama de varză murată poate fi, de asemenea, congelată pentru utilizare ulterioară în acrirea ciorbelor sau pentru prepararea altor mâncăruri.
În general, congelatoarele mențin o temperatură de -18°C, ceea ce va opri complet procesul de fermentație.
În timpul înghețului, unele dintre bacteriile probiotice se pot pierde. Cu toate acestea, congelarea nu distruge toate bacteriile probiotice găsite în varza murată. Odată cu dezghețarea verzei murate înghețată, aceasta va conține în continuare bacterii probiotice. În plus, procesul de fermentație poate chiar să pornească din nou.
În general, congelarea verzei murate poate fi considerată mai bună decât conservarea, deoarece varza murată va păstra majoritatea bacteriilor de acid lactic.
Spre deosebire de refrigerare, congelarea verzei murate oprește procesul de fermentație, astfel încât varza murată nu-și va schimba gustul atâta timp cât este depozitată la o temperatură corespunzătoare. Cu toate acestea, frunzele pot deveni puțin mai moi.
Pentru a păstra varza murată rămasă în butoi, odată cu încălzirea vremii, uite care sunt argumentele pro și contra procesului de congelare a acesteia:
Pro
Contra