Ciorba reprezintă un fel de mâncare nelipsit de pe mesele românilor, mai ales la prânz. Oricui i se poate întâmpla ca aceasta să iasă prea acră. Ce este de făcut? Din fericire, există soluții și nu trebuie să arunci ciorba.
În general, ciorba se acrește cu mai multe alimente: roșii la conservă, zeamă de la murături, borș, oțet, suc de lămâie, lapte bătut sau corcodușe. În situația în care aceasta iese prea acră nu te grăbi să o arunci, ci repar-o, căci există soluții.
Adaugă îngrediente dulci. Dacă rețeta permite, poți adăuga puțin zahăr sau miere.
Smântână lichidă. Aceasta sau chiar ceapa caramelizată ajută ca preparatul să nu mai fie atât de acru.
Mai adaugă apă sau sos. Poți dilua ciorba adăugând mai multă apă sau sos.
Bicarbonat de sodiu. Adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu pentru a face preparatul mai alcalin. Nu pune prea mult deoarece se poate strica gustul mâncării.
În supele mai cremoase poți adăuga unt. Topește o lingură mică de unt în cuptorul cu microunde, apoi amestecă-l în supă sau ciorbă.
Ai nevoie de:
Mai întâi curăță ceapa și morcovii, apoi toacă-le mărunt. Șunca afumată se taie în bucăți mici și se pune la prăjit în oală. Peste șuncă se adaugă ceapa și morcovii mărunțiți. Se lasă la călit cu o cană de apă. Se amestecă pentru a nu se prinde de oală. Între timp curăță rădăcinoasele împreună cu ardeiul kapia și toacă totul mărunt. Pune 2-3 litri de apă, în funcție de capacitatea vasului. Se lasă la fiert până toate legumele devin moi. Se curăță și cartofii de coajă și se taie cuburi. După ce legumele au fiert se adaugă și cartofii. Separat, într-o oală mai mică se pune borșul la fiert. După ce dă în clocot se închide focul. Borșul se toarnă în oala cu legume și se adaugă sare în funcție de preferințe. Se mai lasă totul la fiert până dă în clocot, apoi se oprește. Se bate un gălbenuș de ou cu smântână lichidă apoi se toarnă în ciorbă. Se amestecă bine și se pune capacul la oală. După 10 minute ciorba este numai bună de servit!