Șampania a fost nelipsită de la petrecerile de Revelion din întreaga lume. Este băutura puternic asociată cu noaptea dintre ani și, potrivit estimărilor, în fiecare an în lume se consumă aproximativ 60 milioane de sticle de vin spumant, numai în noaptea dintre ani. Dacă ai desfăcut sticla de șampanie și nu ai băut-o pe toată, nu o arunca. Iată ce poți să faci cu șampania rămasă de la Revelion!
Indiferent că ai avut pe masa de Revelion vin spumant, șampanie clasică sau prosecco, toate aceste băuturi au ceva în comun: ele trebuie să fie consumate la scurt timp după ce ai deschis sticla, pentru că altfel își pierd gustul, acidul și proprietățile. Dacă ți-a mai rămas șampanie în sticlă după Revelion, vei observa că nu mai are același gust ca atunci când a fost desfăcută și că nu mai poate fi băută. Nu te grăbi însă să o arunci, pentru că o poți folosi în diferite moduri, în bucătărie și nu numai. Iată ce poți să faci cu ea!
Citește și: Diferența dintre șampanie și vin spumant. Nu mulți știu să facă deosebirea
Șampania poate înlocui vinul alb în diferite rețete. Dacă ai avut un vin spumant sec, acesta este ideal pentru sosuri, fripturi sau diferite rețete care conțin vin alb, cum este și risotto. Poți face creveți în sos de unt, șampanie, usturoi și pătrunjel, o rețetă simplă, dar delicioasă. Înainte de a pune șampania în tigaie, las-o la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră, pentru a nu se tăia sosul.
Poți face un sirop dulce din șampanie, fructe și zahăr, pe care să îl folosești la diferite deserturi. Pune șampania pe foc, până când se evaporă alcoolul, adaugă zahăr pentru a-i tăia aciditatea, după care adaugă fructele și lasă-le să fiarbă în sos, la foc mic.
Citește și: Cât zahăr conține șampania sau vinul spumant. Cantitatea diferă în funcție de aroma dorită
Vinul spumant poate fi pus în recipiente pentru gheață și depozitat la congelator, pentru a fi folosit la diverse cocktailuri sau alte băuturi. Atunci când desfaci o sticlă nouă de șampanie și nu este rece, poți adăuga două cuburi de șampanie înghețată în pahar.
O utilizare atipică pentru șampanie este în domeniul îngrijirii părului. Datorită antioxidanților din componența ei, această băutură neutralizează efectele radicalilor liberi și oferă un plus de strălucire părului. Dacă ești blondă, o clătire a părului cu șampanie, după ce este spălat, scoate în evidență culoarea și strălucirea firului de păr.
Citește și: Cum se bea corect șampania. Detaliul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum
Există voci care susțin că șampania ar avea beneficii și pentru piele, datorită conținutului de resveratrol, un ingredient activ care se regăsește în struguri și care minimizează efectele îmbătrânirii pielii. Pune șampanie pe o dischetă demachiantă și folosește-o pe post de loțiune tonică, după ce te-ai demachiat.