Ce poți să faci dacă roșiile din grădină au fost arse de soare. Trucul banal care îți poate salva recolta

Iată cea mai eficientă metodă pentru a-ți feri roșiile de arsurile solare.
Ce poți să faci dacă roșiile din grădină au fost arse de soare. Trucul banal care îți poate salva recolta

Soarele puternic poate fi o binecuvântare pentru grădinari, dar în același timp poate fi și o amenințare pentru culturile noastre. Roșiile, în special, sunt sensibile la expunerea excesivă la soare și se pot arde ușor. Dacă te-ai confruntat cu această problemă și roșiile tale din grădină au fost afectate de soare, nu dispera! Există un truc care te va ajuta la să îți salvezi plantele.

Ce poți să faci dacă roșiile din grădină au fost arse de soare

Roșiile sunt unele dintre cele mai răspândite culturi din întreaga lume. Tomatele fac parte din familia solanaceae și sunt originare din America de Sud. Ele au ajuns în Europa după secolul al XVI-lea, mai întâi în țări precum Spania și Portugalia, ulterior în Italia și apoi s-au răspândit pe tot continentul.

În general, roșiile nu sunt plante greu de cultivat, însă dacă nu au parte de o îngrijire potrivită, culturile pot dezvolta anumite boli. În plus, cu toate că sunt  mari iubioare de soare, o expunere prelungită la razele solare le poate dăuna.

Chiar dacă planta de tomate are un sistem de protecție a fructelor sale, ocrotind roșiile cu ajutorul frunzelor, pe caniculă, aceste pot dezvolta pete albe palide sau gălbui, acolo unde razele luminoase sunt cele mai intense.

Arsura solară este deosebit de răspândită atunci când roșiile aflate la maturitate devin brusc expuse la razele directe ale soarelui, adesea după îndepărtarea frunzelor din cauza unei boli.

Dacă fructele sunt expuse continuu la razele soarelui, atunci daunele pot ajunge dincolo de o decolorare palidă. Fructul se poate usca atât la suprafață, unde formează o coajă asemănătoare ca textură cu o foaie de hârtie, cât și în straturile de dedebubt. Iar pe măsură ce roșiile se deterioreză, există șanse foarte mari să apară și mucegaiul negru.

Citește și: De ce se înnegresc roșiile în grădină. Ce poți face de fapt, tratamentul care le poate salva

Cum îți poți salva cultura de roșii de arusurile solare

Pentru a feri roșiile de arsura solară, cel mai indicat ar fi să menții un nivel de acoperire cu umbră peste fructe cât mai mult timp.

Ctește și: Ai depozitat greșit roșiile până acum. Ce trebuie să faci cu tomatele, de fapt

Cea mai recomandată măsură de protecție este să amplasezi o plasă atât deasupra culturii, cât și pe lateralul ei, acolo unde soarele bate cel mai mult.

În acest fel vei reduce acțiunea directă a razelor solare asupra plantelor, dar și temperatura din timpul zilei. Efectul benefic datorat umbririi se va observa atât prin calitatea fructelor, cât și prin noi creșteri și fructificări, care erau blocate de ”stresul” temperaturilor ridicate.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
6.3 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *